Порошенко з Волкером обговорили перспективу спорядження миротворців на Донбас.

 

Президент України Петро Порошенко на переговорах зі спеціальним посланником Державного департаменту США у справах України Куртом Волкером висловив серйозне занепокоєння у зв’язку з відсутністю прогресу у виконанні Росією безпекових положень мінських домовленостей. 

 

Про це повідомляє прес-служба АП. 

 

Абсолютними пріоритетами, на переконання Президента, є консолідація режиму сталого та всеохоплюючого припинення вогню і виведення з України російських окупаційних військ.

 

Під час розмови наголошувалося, що Москва "має нарешті продемонструвати політичну волю до мирного врегулювання та погодитися на розміщення миротворчої місії ООН на окупованому Донбасі, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону".

 

Петро Порошенко та Курт Волкер привітали звільнення українських заручників наприкінці минулого року та відзначили важливість повного завершення процесу обміну поневоленими.

 

Співрозмовники зупинилися на законі про реінтеграцію окупованих територій "як елементові спільної стратегії з відновлення суверенітету і територіальної цілісності України". 

 

У вівторок увечері Курт Волкер також зустрівся з начальником генерального штабу Збройних сил України Віктором Муженком. Український генерал поінформував американського дипломата про актуальне становище на Донбасі, повідомляє прес-служба генштабу. 

 

Сторони обмінялися поглядами щодо актуальних питань регіональної безпеки та перспектив розвитку двосторонніх відносин між Україною і США в оборонній сфері.

 

На зустрічі з міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишом ішлося про гуманітарну ситуацію та потреби населення, що мешкає на Донбасі. Пан Черниш підтвердив, що Україна не відмовляється від своїх громадян, які проживають на непідконтрольних територіях, і робитиме все можливе для їхньої реінтеграції, повідомила прес-служба МінТОТ.

 

"Незважаючи на всі перешкоди, потрібно не припиняти зусилля допомагати людям, які проживають на непідконтрольних територіях, та підтримувати зв’язок із ними", – наголосив Курт Волкер.

 

24.01.2018