Новим президентом ПАРЄ обрано Мікеле Ніколетті.

Італійський політик заступив на цій посаді іспанця Педро Аґрамунта, котрий мусив подати до демісії через скандальний візит до Сирії разом з російськими депутатами.

 

 

60-літній Мікеле Ніколетті (Michele Nicoletti), який очолював італійську парламентську делегацію, є також головою парламентської групи соціалістів, демократів та "зелених". Його було обрано президентом Парламентської асамблеї Ради Європи без процесу формального голосування – повідомило видання Zeit Online. Кандидатура Ніколетті була єдиною, більше ніхто з депутатів на посаду голови ПАРЄ цього разу не балотувався.

 

Професор політичної філософії університету італійського міста Тренто Мікеле Ніколетті за чотири роки роботи в Асамблеї встиг здобути собі бездоганну репутацію і повагу колег не тільки зі своєї політичної групи. В ПАРЄ він відомий як блискучий оратор і принциповий політик.

 

У січні 2016 року Ніколетті відвідував Україну як доповідач Комітету з політичних питань та демократії ПАРЄ. Тоді він заявляв, що корупція підриває ідею верховенства права в Україні. Також зазначав, що переатестація суддів в Україні необхідна, але повинна здійснюватися за участі самих суддів.

 

У своїй інавгураційній промові Ніколетті заявив, що всі делегації ПАРЄ повинні зосередити свої зусилля на єднання і відстоюванні засадничих цінностей Ради Європи – захисті прав людини та принципу верховенства права. «За часів великих і драматичних викликів – від тероризму до міграції, від злиднів до недовіри до представницьких органів влади, від нового спалаху расизму і ксенофобії до десперуючої самотності безлічі людей – ми повинні запропонувати відповідь націоналістичним і шовіністичним спокусам», – заявив він.

 

Як підкреслив новий президент ПАРЄ, учасники Асамблеї повинні «згуртувати лави, чинити спротив відцентровим тенденціям, правильно працювати на користь» цього міжнародного органу. «Здійснюючи це завдання, ми повинні безперервно засуджувати будь-які випадки порушення прав людини, вчинені в будь-якій частині нашого континенту будь-якою владою. Разом з тим, цей захист прав людини буде ще міцнішим, якщо ми зуміємо поєднати його з посиленням єдності між нашими народами», – наголосив Ніколетті.



Нагадаємо, що попередній президент ПАРЄ Педро Аґрамунт (Pedro Agramunt) був змушений минулого року достроково полишити свою посаду. Причиною демісії став скандал, який спалахнув після того, як Аґрамунт відвідав Сирію в кінці березня 2017 року на літаку російського Міноборони в супроводі депутатів Держдуми РФ, не маючи на цей візит мандата ПАРЄ. 

22.01.2018