ЄС нагадав, що Антикорупційний суд належить до "безвізових" вимог.

 

В Європейському Союзі звертають увагу української влади на потребу виправити законопроект щодо створення Вищого антикорупційного суду, аби він відповідав рекомендаціям Венеційської комісії.

 

Про це йдеться в коментарі речника ЄС з питань зовнішньої політики, котрий надійшов до аґенції УНІАН.

 

"Ми вітаємо подання законопроекту про створення Вищого антикорупційного суду в Україні. Проте основні положення законопроекту не відповідають рекомендаціям Венеційської комісії, які були зроблені в жовтні 2017 року. Важливо, щоби ці питання були вирішені у цьому законопроекті, і ЄС передає це українській владі", – зазначив речник.

 

Він також повідомив, що у цьому питанні ЄС тісно співпрацює зі США та Міжнародним валютним фондом і готовий продовжувати співпрацювати з відповідними українськими органами влади для підтримки цього процесу.

 

"Створення справді незалежного та ефективного Вищого антикорупційного суду в Україні стало б життєво необхідним кроком у боротьбі з корупцією в країні. Його створення, як незалежного та спеціалізованого органу в рамках більш широкої незалежної, ефективної та стабільної антикорупційної інституційної структури, в рамках моніторингу механізму припинення безвізового режиму вимагає і Європейська комісія", – наголосив речник ЄС.

 

Нагадаємо, 22 грудня 2017 року Президент Петро Порошенко вніс до парламенту проект закону про Вищий антикорупційний суд.

 

15 січня стало відомо про лист голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена на ім'я голови Адміністрації Президента України Ігоря Райніна. Міжнародний валютний фонд офіційно поінформував українську владу про те, що ухвалення президентського законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд" в його нинішній редакції означатиме порушення Києвом своїх зобов'язань перед міжнародними партнерами.

 

Водночас, у прес-службі АПУ заявили, що президентський проект закону про Вищий антикорупційний суд розроблено згідно з Конституцією України та згідно з рекомендаціями Венеційської комісії.

 

16 січня Порошенко під час традиційної зустрічі з очільниками дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, пообіцяв, що закон про антикорупційний суд приймуть у 2018 році.

 

"Цього року ми запустимо його створення, і мій законопроект вже розглядають у Верховній Раді. Запрошую до конструктивної роботи в рамках демократичних парламентських процедур для його успішного ухвалення. Після голосування в першому читанні буде час для удосконалення проекту з метою якомога ефективнішої роботи цієї інституції", – сказав він.

 

18.01.2018