ВР ухвалила закон про деокупацію Донбасу.

 

Верховна Рада у четвер схвалила закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

 

За ухвалення законопроекту №7163 в цілому проголосувало 280 народних депутатів, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Перед ухваленням рішення секретар комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник зачитав під стенограму низку поправок до тексту законопроекту.

 

Окрім того, з його слів, комітет рекомендував повернутися до кількох поправок, які раніше не були підтримані сесійною залою.

 

Голова парламенту Андрій Парубій поставив на голосування законопроект з урахуванням озвучених пропозицій, і депутати його підтримали.

 

У преамбулі закону депутати визначили, що "Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації".

 

При цім у вступі зазначено, що дата початку окупації частини України, зокрема Криму та Севастополя, визначається законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

 

Згідно із цим законом, датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

 

Закон про реінтеграцію Донбасу визначає особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

 

Передбачено, що межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їхніх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, визначає Президент за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

 

Згідно з законом, відповідальність за матеріальну чи моральну шкоду, завдану Україні внаслідок агресії Російської Федерації, покладається на Росію згідно з загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права.

 

Окрім того, депутати встановити, що особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність за порушення законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права.

 

Парламент 6 жовтня 2017 року проголосував за цей законопроект у першому читанні.

 

18.01.2018