МЗС відкидає звинувачення адвокатів Януковича в підробці листа Путіну.

 

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця відкинув звинувачення адвокатів екс-президента України Віктора Януковича про те, що дипломати нібито вчинили підробку при наданні за запитом Генпрокуратури України листа Віктора Януковича до президента РФ Володимира Путіна, який на засіданні Ради Безпеки ООН 3 березня 2014 року демонстрував тодішній постпред РФ Віталій Чуркін.

 

Як повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна", на засіданні Оболонського суду Києва в середу під час допиту цього свідка адвокат Віталій Сердюк заявив, що Міністерство закордонних справ спочатку надало лист Януковича без підпису екс-президента, а потім уже із підписом. На його думку, це стало результатом службової фальсифікації з боку співробітників МЗС України.

 

Кислиця у відповідь зазначив, що Чуркін на засіданні Радбезу ООН демонстрував копію оригіналу заяви Януковича і цього не можна ставити під сумнів.

 

"Суть полягала й полягає в тому, що Віктор Янукович звернувся до іноземної держави, порушуючи Конституцію України, базовий договір, угоди про дислокацію Чорноморського флоту РФ, використовувати на території України, не Криму, а України, тому що в першому абзаці цієї заяви йшлося про південно-східні регіони України", – зазначив заступник голови МЗС.

 

Кислиця також пояснив, що "секретаріат ООН у 2014 році дав текст, а в 2017 році на додаток до тексту з'явився ще один офіційний документ ООН, яким було перепроваджено, як написано в копії та оригіналі ноти, фотокопію заяви". "Тому ваші спроби звинуватити в підступі, шахрайстві та підміні додатку не працюють", – наголосив дипломат.

 

У середу Оболонський суд також провів допит тодішнього виконувача обов'язків міністра закордонних справ України Андрія Дещиці. Теперішній посол України в Польщі заявив, що звернення Януковича до Путіна з проханнями застосувати армію на території України Кремль використовував для виправдання перед світом та власним народом своєї агресії.

 

"Це була спроба виправдати направлення військ у Крим. Це можна було поширити і це можна було якось прийняти у Російській Федерації чи в тих країнах, які були її партнерами, але більшість цивілізованого світу, і в тому числі всі члени Ради Безпеки ООН, визнавали, що це є акт агресії проти України", – сказав Дещиця, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

На думку Дещиці, підставою для оприлюднення звернення на Радбезі ООН стали численні запити до Міністерства закордонних справ РФ від України та інших держав з вимогою пояснити дії Росії в Криму. Зрештою представник РФ направив звернення Януковича генеральному секретарю ООН з проханням надати йому офіційний статус. "Таким чином Росія спробувала себе виправдати. Ці виправдання не сприймалися, але це давало право Росії блокувати рішення, які ми пропонували прийняти у Раді Безпеки ООН, щоб призупинити розвиток дій у Криму", – зазначив дипломат.

 

Дещиця також заявив, що звернення Януковича було незаконним, адже такий документ – якщо Янукович і вважав себе легітимним президентом – можна було підготувати лише за згодою Верховної Ради і з відповідними рекомендаціями Ради нацбезпеки і оборони.

 

17.01.2018