Йованович: США нададуть Україні летальну зброю безкоштовно.

 

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович заявила, що офіційний Вашингтон надасть Україні летальну зброю абсолютно безкоштовно. 

 

Про це Йованович сказала в інтерв'ю "РБК-Україна".

 

"Ми говоримо про оборонну допомогу, яку надає Україні уряд Сполучених Штатів. Комерційні контракти та комерційний продаж – це зовсім інше питання", – заявила пані амбасадор, відповідаючи на питання про контрактування зброї.

 

Зі слів Йованович, процес постачання зброї займе якийсь час.

 

"Поки що подробиць, як це буде зроблено, немає. В нас, як і в Україні, є певна процедура – для реалізації цих рішень ми повинні поінформувати Конгрес про те, як це буде зроблено. І тільки пройшовши цю процедуру, приступити до реалізації. Ми раді, що це рішення ухвалено. Це дозволить Україні зміцнити свою обороноздатність, що важливо для захисту суверенітету та територіальної цілісності вашої країни", – зазначила посол, додавши, що дипломатичні інституції США працюють "не тільки в рамках нашого внутрішнього процесу з Конгресом, а і в перемовинах та у координації з урядом України".

 

"Процедура інформування гілок влади в Сполучених Штатах займає певний час. Крім того, потім потрібно буде опрацювати всі логістичні питання, щоб поставки були виконані ретельно і добре. І це, перш за все, в інтересах України", – прокоментувала Марі Йованович.

 

Відповідаючи на питання про те, чи постачання зброї може спровокувати Росію на ескалацію, пані амбасадор процитувала міністра оборони США Джеймса Меттіса: "Оборонні озброєння не є провокативним питанням, якщо тільки ви не агресор". 

 

17.01.2018