Порошенко: Росією керують ті самі божевільні ідеї, що й більшовиками.

 

Президент Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту не повторювати помилок столітньої давнини і забезпечити Україну належною підтримкою, а українських громадян та політиків попросив не розмінювати внутрішню боротьбу на питання безпеки.

 

Про це Порошенко заявив під час виступу на зустрічі керівників дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, у Маріїнському палаці, повідомляє прес-служба АП.

 

"Ми входимо у важливий і символічний рік – сторіччя з початку глибоких демократичних змін не лише в Україні, а й в усій Європі. У 1918 році в результаті падіння імперій десятки націй відновили чи здобули свою незалежність. Це були народи Центральної Європи, Балтійського та Балканського регіонів. Це були також народи, які перебували під ярмом царської Росії", – зазначив Президент, привітавши всіх друзів, "для яких події, що відбулися сто років тому, стали важливим етапом державотворення".

 

Петро Порошенко водночас наголосив, що наразі є актуальним не лише відзначення тих подій, а насамперед "усвідомлення уроків історії, які вони нам дали".

 

"З позицій нинішнього дня є чимало паралелей. Той самий епіцентр дестабілізації в Європі. До болю схожі божевільні ідеї, що рухали тоді більшовицьку Росію і Росію нинішню. Не менш подібними є й цинічні методи її агресії. Тоді, як і зараз, молода Українська держава стала об’єктом російського нападу тільки тому, що хотіла бути вільною та незалежною. В ненависті проти України що червона, що біла Росія демонстрували вражаючу єдність", – сказав голова держави.

 

Президент констатував, що "тоді нам забракло належної міжнародної підтримки" і "нас не почули у Версалі".

 

"Що з цього вийшло – сьогодні усім нам відомо: багато десятиліть шантажу, окупацій і терору з боку радянського режиму, які торкнулися багатьох народів світу. Це і пакт Молотова-Ріббентропа. Це і Ялтинський повоєнний поділ на зони впливу і залізна завіса… Це і агресія Москви проти Угорщини та Чехословаччини, проти Молдови, Грузії та України. Не втомлюся повторювати, що якби демократична Європа тоді не спокусилася на підступні компроміси з більшовицькою Росією і незалежну та демократичну Україну вдалося б зберегти, багатьох трагедій 20 століття у світі вдалося б уникнути", – звернув увагу Президент.

 

"Так само не втомлюся закликати своїх співвітчизників, прибічників опозиції: треба балансувати градус внутрішньополітичної боротьби з урахуванням ситуації на нашому східному кордоні", – додав Порошенко.

 

Зустріч із послами стала першим за понад 10 років урочистим заходом, котрий відбувся у стінах Маріїнського палацу. Президентська резиденція перебувала на реконструкції. 

 

Петро Порошенко використав цю зустріч у "Маріїнці" для метафори. "Нині цей палац отримує нове життя після реконструкції. Як і Україна сьогодні – через реформи", – зауважив Порошенко.

 

17.01.2018