Як війна в Африці позначилася на тваринному світі

 

Вже тривалий час на Африканському континенті панують збройні конфлікти. Нещодавно вчені систематизували дані про те, як тваринному світу ведеться у тіні людського горя: чи стають великі ссавці жертвами конфліктів, чи, навпаки, мають можливість відновити популяцію? Згідно з результатами дослідження, численні конфлікти вплинули спустошливо на популяцію слонів, антилоп та інших тварин. Тішить, що потенціал для відновлення тваринного світу ще є.


 

Зображення: Joshua Daskin, Yale University.

 

«Раніше не було ясно, як сильно конфлікти впливають на популяцію диких тварин», – наголошує співавтор дослідження з лабораторії Прінгл (Pringle) Принстонського університету. Попередні дослідження різних екосистем засвідчили можливість як позитивного, так і негативного впливу конфліктів на біорізноманіття в певних регіонах.

 

Своїм дослідженням Джошуа Даскін (Joshua Daskin) хотів визначити екологічні наслідки військових сутичок у регіоні природних заповідників Африки. Для цього він використав приблизно 500 джерел, аби оцінити поширеність певного виду за період з 1946-го по 2010 рр. Крім того, він послуговувався цілою низкою інших джерел інформації, аби встановити, скільки конфліктів відбувалося за досліджуваний період на територіях, що перебувають під захистом. У результаті вчені виявили тенденції розвитку 253-х тваринних популяцій у 126 заповідниках 19-ти країн. Отримані висновки стосуються 36-ти видів – від антилоп і буйволів до гіпопотамів і слонів.

 

З’ясувалося: понад 70% африканських заповідників у досліджуваний період постраждали від збройних конфліктів. Йдеться про епоху, коли розпад колоніального панування спровокував насильницьку боротьбу за владу в багатьох країнах. Науковці вважають, що ці конфлікти були постійним чинником тривалого зменшення кількості великих ссавців Африки: достатньо було незначного посилення конфлікту, щоб популяції, які в мирних регіонах були стабільними, почали зменшуватися.

 

Причини, на думку вчених, полягають у тому, що на конфліктних територіях ніхто не здійснює контрольних функцій: на великих ссавців безкарно полювали – їхнє м'ясо втамовувало голод населення, що страждало. Крім того, тварини надавали товар, який можна було продати, наприклад, слонячі бивні.

 

Науковці вважають, що гарним свідченням впливів африканських конфліктів є історія Горонгоського національного парку в Мозамбіку. Горонгоса до 70-х років ХХ ст. належала до найвизначніших заповідників Африки. Але потім прийшла війна: з 1977-го по 1992 рр. урядові солдати тут боролися з повстанськими силами, чимало людей стали біженцями. В парку зникло 90% тваринного світу.

 

Проте Даскін повідомив, що у випадку з Горонгоським національним парком знищення не було тотальним, як і для решти територій сьогодні – для них зберігається потенціал відновлення. Так, 2004-го тваринний світ у Горонгосі досягнув 80% довоєнного рівня. Вчені наголошують, що це стало можливим завдяки захисним заходам і покращенню умов життя місцевого населення, котре змогло облаштуватися після війни.

 

Так, довгострокове відновлення природи залежить від добробуту та сподівань людини, а здорове середовище, своєю чергою, – каталізатор людського добробуту і сподівань. Ідеться про позитивний ланцюг зворотного зв’язку, резюмують учені.

 

 

Martin Vieweg

Was Kriege in Afrikas Tierwelt anrichten

Nature, 11/01/2018

Зреферувала Соломія Кривенко

09.01.2018