Клімкін заперечив закиди Польщі про засилля українських міґрантів.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін відкинув заяви прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького про засилля українських міґрантів і зазначив, що українці, котрі працюють у Польщі, рятують конкурентоспроможність польської економіки.

 

Про це голова українського зовнішньополітичного відомства написав на своїй сторінці у twitter.

 

"Біженці – це категорія міжнародного права. Їм треба допомагати. За два роки такий статус в Польщі отримали 88 українців. При цьому майже 300 тис. одержали дозвіл на роботу, а більш як 2 млн – візи, витративши кілька мільярдів євро (польська статистика)", – наголосив Клімкін.

 

"Мені як математику таке співвідношення видається дуже симпатичними для польської економіки. Навіть не враховуючи того, що саме українці рятують конкурентоспроможність економіки Польщі", – заявив голова МЗС.

 

Павло Клімкін покликався на довідку Посольства України у Польщі: згідно з офіційною інформацією управління з питань іноземців Польщі, протягом січня-жовтня 2017 року до управління звернулося 625 громадян України з проханням надати їм міжнародний захист (у 2016 році таких звернень було 1306, що вказує на зменшення цієї категорії осіб майже вдвічі). Упродовж 10 місяців 2017 року компетентні органи Польщі надали статус біженця 56 громадянам України (у 2016 році – 32) та прийняли 175 рішень про надання українцям статусу особи, яка потребує додаткового захисту (у 2016 році – 64).

 

Станом на 1 липня 2017 року дійсні дозволи на проживання в Польщі мало більш ніж 128 тис. громадян України (серед них 79 осіб мали статус біженця).

 

Водночас дипломатичними/консульськими установами Республіки Польща за 9 місяців 2017 року оформлено 988 231 візу (національні та шенгенські). У порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, кількість виданих віз залишилася практично незмінною, проте кількість виданих національних віз типу Д (працевлаштування, навчання, возз’єднання з родиною) у 2017 році збільшилася в 1,5 рази.

 

Аґенція УНІАН нагадує: 2 січня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна допомогла знизити напруження на східних кордонах Європейського Союзу, прийнявши десятки тисяч біженців зі сходу України і також понад мільйон українських трудових мігрантів. Говорячи про проблему мігрантів у Європі, прем'єр Польщі підтвердив, що позиція уряду країни в цьому питанні залишається незмінною. Польща виступає проти системи обов'язкового квотування мігрантів з країн Північної Африки та Близького Сходу, але допомагає й надаватиме фінансову та іншу допомогу жертвам конфліктів в країнах їхнього перебування і таборах для біженців.

 

4 січня перша заступниця Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала Польщу не прирівнювати до біженців українських трудових мігрантів, які посилюють економіку цієї країни. 

 

05.01.2018