Суд просить притягнути до відповідальності адвокатів Януковича.

 

Печерський суд Києва постановив порушити перед Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури столиці питання про дисциплінарну відповідальність адвокатів колишнього президента Віктора Януковича – Віталія Сердюка, Ігоря Федоренка та Андріани Фозекош.

 

Таке рішення ухвалила слідчий суддя Печерського суду Світлана Шапутько, розглянувши матеріали клопотання начальника управління спеціальних розслідувань департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Юрія Безщасного, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Порушити перед головою Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва питання про дисциплінарну відповідальність адвокатів Адвокатського об'єднання «Авер Лєкс» Сердюка Віталія Анатолійовича, Федоренка Ігоря Люсиковича, Фозекош Андріани Андріївни, керівника Адвокатського об'єднання «Авер Лєкс» у зв'язку із порушенням ними присяги адвоката України, правил адвокатської етики та неналежним виконанням своїх професійних обов'язків", – йдеться в ухвалі.

 

Суд встановив, що захисники систематично вживають заходів, спрямованих на затягування розгляду клопотання Департаменту спецрозслідувань ГПУ про надання дозволу на заочне засудження екс-президента Януковича за протидію учасникам Революції гідності 18-20 лютого 2014 року, що призвела до жертв.

 

Зафіксовано випадки, коли захисники, поінформовані про дату судового засідання, на нього не з'явилися, але суддю про свою неявку не повідомили.

 

Суддя Шапутько зазначає, що впродовж 1 листопада – 8 грудня 2017 року включно було проведено 15 судових засідань, під час яких слідчий суддя вислухав позицію сторони обвинувачення, дослідив всі матеріали, долучені до клопотання, вирішив клопотання сторін, в тому числі частково задовольнив клопотання сторони захисту про долучення для дослідження документів та відеозаписів, в цей же період було вирішено заявлений стороною захисту відвід слідчому судді.

 

Водночас в ухвалі згадано випадок, коли адвокати принесли на засідання предмети та речі для нанесення тілесних ушкоджень (дерев'яні палиці – бити, бруківку, дві скляних пляшки з невідомою речовиною з запахом бензину та паливних мастил, так звані "коктейлі Молотова") та повідомили суд, що це речові докази, за допомогою яких буде проведено експеримент.

 

"Вказані дії та поведінка захисників, які категорично відмовились стати до порядку, продовжували сперечатись з судом та не виконували вимог слідчого судді, унеможливили продовження проведення судового засідання", – зазначено в ухвалі.

 

04.01.2018