Сирійські повстанці знищили сім російських військових літаків.

Загинули також російські військовослужбовці, про кількість загиблих поки що немає точної інформації.

 

 

Російські літаки було знищено прицільним мінометним вогнем ще 31 грудня, однак інформація про це з’явилася лише зараз.  Як повідомляє російська газета «Коммерсантъ» у номері за середу, 3 січня, з покликом на два неназваних «військово-дипломатичних джерела», сирійські повстанці обстріляли летовище на авіабазі Хмеймім в Сирії, внаслідок чого було знищено щонайменше сім літаків ВКС РФ і постраждало більш як десяток військовослужбовців.

 

Згідно з останніми даними, в Хмеймімі були знищені чотири бомбардувальники «Су-24», два винищувачі «Су-35С», транспортний літак «Ан-72», а також склад амуніції. Інформацію про напад підтвердило і близьке до міністерства оборони Росії джерело газети «Ведомости». Таким чином інцидент на авіабазі Хмеймім став одним з найсерйозніших за весь час російської інвазії в Сирії.

 

Хоча офіційні речники російського військового відомства стверджують, що повідомлення про знищення семи російських літаків на авіабазі Хмеймім неправдиві. Водночас вони зізнаються, що база дійсно зазнала обстрілу, внаслідок якого двоє російських військовослужбовців загинули. У відомстві також офіційно підтвердили загибель двох пілотів, що пілотували 31 грудня гелікоптер «Мі-24», запевняючи при цьому, що машина впала через відмову техніки, а не внаслідок обстрілу.

 

Варто нагадати, що саме цю авіабазу Хмеймім не так давно відвідав президент Росії Володимир Путін. Саме там 11 грудня минулого року він оголосив про виведення російських військ з Сирії. А також заявив про повну перемогу над терористами з угруповання «Ісламська держава».

 

Наприкінці грудня міністр оборони Росії Сергій Шойгу повідомив, що в місця постійного базування в Росію з Сирії повернулося 36 літаків, чотири гелікоптери і 157 одиниць автомобільної спецтехніки. Можна припустити, що після обстрілу частину авіації буде повернуто до Хмейміма для відновлення льотного складу угруповання.

04.01.2018