Голова МЗС Німеччини скептичний щодо американської зброї в Україні.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель заявив, що скептично ставиться до думки, що постачання зброї Україні зможе сприяти урегулюванню ситуації на Донбасі.

 

Про це Ґабріель сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у Києві, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Якщо чогось там багато в цьому регіоні, то це озброєння", – заявив голова МЗС ФРН.

 

"Ми в Німеччині досить скептично ставимося до того, що постачання зброї зможе допомогти розв'язанню конфлікту, але ми все-таки досить далеко, віддалені від цього конфлікту і перебуваємо як країна в певній безпеці, а звичайно, Україна з точки зору оборони розглядає це інакше", – зазначив Ґабріель.

 

Коментуючи теперішню позицію Росії щодо конфлікту на Донбасі, міністр закордонних справ Німеччини висловив подив, що уряд РФ, з одного боку, пропонує запровадити місію ООН на Донбасі, а з іншого боку, російська сторона відкликає своїх офіцерів з Спільного центру з контролю і координації. Він переконаний, що ці дії є протилежними сигналами.

 

"Ми маємо спільне переконання, що слід запровадити міжнародну місію Організації Об'єднаних Націй на Донбасі, і це вимагає від нас зусиль, але обов'язковою умовою і метою повинно бути відновлення територіальної цілісності України", – наголосив Ґабріель.

 

При цім він заявив: "Довготривале перемир'я, а також відведення важкого озброєння вимагали дуже часто – і кожного разу ці умови порушувалися". "Має бути озброєна і міцна миротворча місія ООН, яка перебуватиме на всій окупованій території, а не охоронятиме лише як малочисельна група представників ОБСЄ і перебуватиме лише на лінії зіткнення, інакше це буде, так би мовити, новий кордон в Україні", – підкреслив німецький міністр.  

 

У четвер міністри закордонних справ України та Німеччини планували відвідати Маріуполь, та поїздку довелося скасувати через негоду.

 

04.01.2018