Активісти вимагають зустрічі з Аваковим та Луценком через убивство юристки.

 

Поліція Київщини погодилася сформувати громадську групу з юристів та адвокатів, котра контролюватиме розслідування вбивства юристки Ірини Ноздровської, яку знайшли мертвою 1 січня. Ірина зникла 29 грудня, через кілька днів після судового процесу у справі смерті її сестри в аварії, винуватцем котрої був родич голови суду.

 

Про створення такої групи йшлося на зустрічі учасників вівторкового протесту з керівником управління поліції Київщини Дмитром Ценовим, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Сьогодні нам пообіцяли, що зараз їм (доньці та батькам Ноздровської, – Z) буде виділена державна охорона. Це дійсно важливо", – заявила активістка Лідія Гончаренко.

 

Друге, до чого домовилися, з її слів, – створити групу з 10 осіб, аби контролювати процес і виступати арбітрами. 

 

"Щоб кожного дня був звіт і справа була розкрита і незаангажована", – пояснила Гончаренко.

 

Раніше Гончаренко також оголосила про намір активістів відвідати Генеральну прокуратуру з вимогою взяти під контроль розслідування справи про вбивство правозахисниці.

 

"Ми всі йдемо до Генеральної прокуратури і подаємо там заяву, вимога така ж – щоб взяли під контроль справу терміново. Якщо цього не буде, ми будемо йти і до Президента", – заявила Гончаренко.

 

Правозахисниця з Медійної ініціативи за права людини Марія Томак повідомила, що учасникам протесту вдалося скласти список із чітко сформульованих вимог. Основний пункт – аби розслідуванням заопікувалося центральне управління Національної поліції, а не обласний "відділок", і щоб процесуальний контроль узяла на себе Генеральна прокуратура.

 

Щодо ініціативної групи, то Томак висловила сподівання, "що там буде побільше юристів, не тільки революціонери".

 

Активісти також вимагають очної зустрічі з Арсеном Аваковим і Юрієм Луценком.

 

Як писав Z, Ірину Ноздровську виявили 1 січня в річці у Вишгородському районі без одягу.

 

29 грудня у Києві колеги повідомили про зникнення Ірини і розпочали пошуки.

 

Ноздровська розслідувала справу про загибель своєї сестри Світлани Сапатінської унаслідок ДТП.

 

27 грудня захист винуватця ДТП Дмитра Россошанського в Апеляційному суді Київської області домагався звільнення підсудного за амністією. Суд відхилив це клопотання.

 

"Як виявилось, убивці, які мають цирози, гепатити, енцефалопатії та купу інших прєлєстєй, спокійно можуть скористатись законом «Про амністію», вийти на волю та впевнено продовжувати свою кримінальну кар’єру. Втім, завдяки громадськості, яка довгі роки контролювала цю справу і постійно тримала руку на пульсі, цього таки не сталось!" – коментувала тоді Ноздровська.

 

Аварія сталася 30 вересня 2015 року в селі Демидів у Вишгородському районі: Дмитро Россошанський, перебуваючи в стані видозміненої свідомості (пишуть: наркотичного сп'яніння), на своїй машині збив на смерть односельчанку 26-річну Світлану Сапатінську. Дядько винуватця аварії – Сергій Купрієнко – на той момент був головою Вишгородського районного суду.

 

Ірина Ноздровська особисто вела справу своєї сестри в суді. Юристка скаржилася на погрози. Вона викривала факти протидії розслідуванню на місцевому рівні з боку поліції та суддівської влади. Домоглася перенесення слухань у Обухів. Після двох років судових розглядів суд в Обухові засудив Россошанського до 7 років позбавлення волі. Ця справа перебуває на стадії апеляції.

 

Тим часом перший заступник голови Національної поліції В'ячеслав Аброськін повідомив, що розслідування вбивства Ноздровської взяли під свій контроль очільник НПУ Сергій Князєв та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, а до оперативно-слідчої групи ввійшли працівники Головного слідчого управління та департаменту карного розшуку Нацполіції.

 

Він закликав стриматися від емоційних оцінок і радикальних вчинків. "Громадяни, схаменіться! На що розраховують ті, хто дозволяє собі бити керівника поліції, який потім повинен йти організовувати та направляти роботу поліцейських з метою розкриття вбивства?" – обурився Аброськін на своїй сторінці у Facebook.

 

Він вважає, що "робити піар на вбивстві окремо взятої людини – це ганебно".

 

"Не потребують оголошення та обговорення результати проведення оперативно-розшукових та слідчих дій до ухвалення вироку суду. На теперішній час тривають активні оперативно-розшукові заходи з метою встановлення обставин скоєного вбивства і особи чи осіб, які його скоїли... Просив би «фахівців з розкриття злочинів», які наразі коментують та дають поради, зупинитися. Своєю чергою, кримінальна поліція ж не радить інженерам, журналістам, політичним діячам, як робити свою справу. Дайте можливість нормально працювати співробітникам кримінальної поліції. Ми – не боги, гарантувати розкриття всіх злочинів не можемо, але наголошую, що зробимо все можливе, аби вбивця чи вбивці Ірини Ноздровської були встановлені та затримані", – написав Аброськін.

 

02.01.2018