Щонайменше 20 осіб загинуло під час протестних акцій в Ірані.

Лише в Тегерані заарештовано близько півтисячі протестувальників.

 

 

У ніч на 2 січня під час масових протестів в Ірані загинули дев'ять осіб. Серед загиблих, зокрема, один представник Корпусу вартових Ісламської революції – напіввійськового проурядового ополчення. Як повідомила інформаційна аґенція Reuters, член Корпусу був застрелений в ніч на вівторок, 2 січня, демонстрантами в Неджефабаді в центральній частині країни.

 

Ще раніше повідомляли про смерть одного поліціянта під час сутичок з демонстрантами. Таким чином загальна кількість летальних жертв заворушень в Ірані перевищила 20 осіб. У соцмережах також є інформація про обстріл демонстрантів поліціянтами в низці міст, офіційні іранські джерела ці дані заперечують.

 

Тим часом, за офіційними даними, за три останні доби в іранській столиці було затримано 450 осіб. Лише 1 січня поліція затримала близько 100 демонстрантів, повідомив заступник губернатора Тегерана Алі Асгар Назербахт. Крім того, за його даними, 200 осіб затримано 30 грудня, ще 150 – 31 грудня.

 

Протестні акції в Ірані розпочалися 28 грудня. Їхні учасники спершу протестували проти зниження рівня життя в країні й зростання цін. Згодом протестувальники почали висувати політичні гасла. Наприклад, на протестній акції, яка відбулася в Тегерані 30 грудня, студенти вигукували: «Не Газа, не Лівія, а моє життя для Ірану». Таким чином учасники висловили своє невдоволення тим, що уряд видає мільйонні суми на підтримку проіранських терористичних угруповань на Близькому Сході, замість того, щоби вкладати гроші в розвиток власної країни. 

 

Напередодні ввечері верховна представниця Європейської Унії з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Моґеріні закликала Тегеран гарантувати громадянам «право на мирні демонстрації та свободу висловлення поглядів». Міністр зовнішніх справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що іранська влада повинна дозволити проведення «поважних дебатів про проблеми в Ірані». «Вимоги протестувальників легітимні й важливі», – вказав він. Стурбованість ескалацією ситуації в Ірані висловив міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель.

 

Іранська влада, своєю чергою, звинувачує в розпалюванні протестних настроїв «іноземних аґентів». Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що антиурядові демонстрації в Ірані спровокувало втручання третіх країн, в першу чергу Саудівської Аравії. На думку глави держави, «ворогів Ісламської Республіки розлютили успіхи й поступ іранської нації, тож присяглися накликати на Ірані реґіональні проблеми». Водночас він визнав існування вад в політичній системі країни. «Було б помилкою стверджувати, що протести є лише наслідком іноземної змови проти Ірану», – заявив він під час кризового засідання меджлісу.

02.01.2018