Росія вичерпала й закрила свій Резервний фонд.

Відтепер дефіцит державного бюджету в разі стрімкого падіння доходів буде фінансуватися з Фонду національного добробуту.

 

 

Як повідомило Міністерство фінансів РФ, Резервний фонд Росії з 1 січня припиняє своє існування. Формально він приєднується до Фонду національного добробуту. Згідно з новими нормами Бюджетного кодексу, всі додаткові доходи від нафтогазової галузі відтепер будуть скеровувати в ФНБ – про це повідомило інформаційне агентство «РИА Новости».

 

Резервний фонд і Фонду національного добробуту були створені 2008 року. Ініціатива створення фонду, в якому на «чорний день» накопичувалися б нафтогазові надприбутки, належить колишньому міністру фінансів Росії Олексієві Кудріну. Два згадані фонди заступили створений 2004-го Стабілізаційний фонд, кошти якого станом на 1 лютого 2008 року було розподілено між Резервним фондом і ФНБ. У разі різкого падіння доходів скарбниці Резервний фонд мав стати джерелом фінансування дефіциту бюджету. ФНБ створювали як частину механізму пенсійного забезпечення на тривалу перспективу.

 

Обсяги Резервного фонду Росії почали стрімко падати зі запровадженням антиросійських санкцій з боку Європейської Унії та Сполучених Штатів. Так, лише за 2016 рік кошти фонду зменшилися в 3,7 разу і становили 972,13 млрд руб. ($16,03 млрд). З огляду на це, ще в грудні 2016 року голова Рахункової палати РФ Тетяна Голікова заявляла, що 2017 року Резервний фонд Росії буде повністю вичерпано й уряд країни перейде до використання коштів Фонду національного добробуту.

01.01.2018