Рінґо Старр (The Beatles) і Баррі Ґібб (Bee Gees) стали лицарями Британської корони.

 

Нині зранку The London Gazette опублікувала список 25 осіб, удостоєних лицарського звання (knight bachelor — лицар-бакалавр, тобто без прив'язки до певного ордену). Серед них є дві легенди рок-музики:

— Річард Старкі (більш відомий як Рінґо Старр), кавалер ордену Британської Імперії (музикант, за внесок у музику ) та

— Баррі Алан Кромптон Ґібб,  командор ордену Британської Імперії (співак, пісенник, режисер звукозапису — за внесок у музику і доброчинність).

 

 

Крім них, у списку є ще два митці — письменник Майкл Морпурґо, офіцер ордену Британської Імперії, та художник (скульптура, ленд-арт) Річард Лонґ, командор ордену Британської Імперії.

 

Від 30 грудня ц.р. при звертанні до них треба додавати префікс «сер» — або до імені (сер Річард) або до імені-прізвища (сер Річард Старкі), але не допускається вживання "сер" і тільки прізвища. Натомість при звертанні до їхніх дружин стосують префікс "леді" і прізвище: леді Старкі (Барбара Бах) та леді Гібб (Лінда Ґрей).

 

Крім Рінґо Старра, серед колишніх учасників The Beatles лицарське звання має також Пол Маккартні. Він отримав його в 1997 році.

 

77-річний Рінґо Старр музичну кар'єру перкусиста розпочав у 1958 році, але всесвітня слава прийшла 1962-го, коли він замінив Піта Беста за ударними в The Beatles.

Від того часу Рінґо виконував усі бітлівські партії барабанів і перкусії, крім «Within You Without You» (з Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, грали індійські перкусіоністи), двох пісень з Білого альбому («Back in the U. S. S. R.» та «Dear Prudence»), де його замінив Пол Маккартні, що обізвав Рінґо примітивним барабанщиком, та «The Ballad Of John And Yoko», награну вдвох Маккартні (ударні) та Ленноном.

Майже на кожному студійному альбомі бітли виділяли одну пісню відспівати Рінґо — всього їх вісім, найвідоміші з них «Yellow Submarine», «With a Little Help From My Friends» та «Octopus’s Garden». Ця остання та «Don’t Pass Me By» є його авторства, ще в одній («What Goes On» з «Rubber Soul») він є співавтором.

Його любили за гумор та безпретензійність. Після розпаду групи Рінґо випустив 19 студійних альбомів, знімався у фільмах, пив, лікувався від алкогольної залежності, виступав, знов пив, знов лікувався і знов виступав. Вважається найбагатшим барабанщиком — $300 млн

 

 

Баррі Ґібб має 71 рік і хоч народився на острові Мен, вважається музикантом з Австралії: там в 1958 році він з братами-близнюками заснував групу The Rattlesnakes, що вже під назвою Bee Gees (з 1963-го) двічі вилітала на вершини світової слави — 1967-го та 1977 року. В 1990-х та 2000-х були спроби відродити славу, але без успіху; після смерті близнюків (2003-го та 2009-го) надії на відродження зникли. Баррі продовжує виступати сольно.

У Книзі рекордів Гіннесса Баррі Ґібб стоїть на другому місці в списку найуспішніших пісенників після Пола Маккартні, натомість має перше місце за кількістю творів у списку поточних кращих сотень «Hot 100 Number Ones».

 

30.12.2017