Між Словенією та Хорватією загострюється суперечка щодо кордонів.

Загреб не бажає визнавати вердикту Міжнародний арбітраж в Гаазі.

 

 

Територіальна суперечка між Загребом та Любляною триває вже кілька років. Гаазький трибунал в червні цього року ухвалив рішення про спірні ділянки кордону двох країн на суходолі й на воді. Зокрема, Словенія отримала право проходу до міжнародних вод через хорватські територіальні води в Адріатичному морі, а також три чверті площі Піранської затоки. Хорватія ж зразу після оголошення вердикту заявила, що не акцептує це рішення.

 

Останню спробу домовитися прем’єр-міністри обох країни здійснили 19 грудня на зустрічі в Загребі. Керівник хорватського уряду Андрей Пленковіч (Andrej Plenković) запропонував розділити проблему на кілька частин: «Ідея полягає в тому, щоб спробувати домовитися про протокол, який складається з кількох елементів. Один би стосувався сухопутного кордону, другий – морського, а третій – режиму навігації».

 

Утім його словенський колега Міро Церар (Miro Cerar) відкинув таку пропозицію: «Для мене це нероздільні речі. З боку Хорватії, наскільки я зрозумів, пропонується по-різному дивитися на морську і сухопутну частини. Ми ж вважаємо, що рішення може бути тільки таким, як сказано у вердикті».

 

Міжнародний арбітраж в Гаазі встановив термін до якого кожна зі сторін мала б виконати ухвалу. Як дедлайн визначено п’ятницю, 29 грудня. Оскільки Загреб так і не виконав своєї частини вердикту, то тепер вперше в історії Європейської Унії між країнами-членами може виникнути серйозний територіальний скандал – повідомляє видання Neue Zürcher Zeitung.

29.12.2017