Українська Лютеранська Церква першою відмовилася від святкування Різдва 7 січня.

Рішення святкувати Різдво 25 грудня, починаючи вже з наступного року, прийняв Синод УЛЦ ще два тижні тому, однак лютерани вирішили не надавати цьому факту особливого розголосу.

 

Відтепер Українська Лютеранська Церква житиме за новоюліанським календарем, який передбачає відзначення всіх "нерухомих" – призначених на певну дату – подій за новим стилем, а обчислення всіх "рухомих", як-от Великдень, і далі здійснювати на основі календаря юліанського.

 

Служба Божа в каплиці Св. Марка в Києві, яка є домівкою для київської лютеранської парафії "Воскресіння"

 

«Ми прийняли і підтримали рішення Верховної Ради щодо офіційного святкування в Україні Різдва Господа Ісуса Христа 25 грудня. Прагнемо святкувати Різдво разом з цілим світом; зрештою, логічно, гарно й побожно, коли спершу святкується Різдво, а вже тоді — Новий рік. Благовіщення 2018-го будемо відзначати 25 березня, відповідно до дати Різдва 25 грудня, а інші свята — за новоюліанським календарем.

 

Синод Української Лютеранської Церкви прийняв це рішення після попереднього обміну думками й обговорення в парафіях", — розповів у коментарі виданню RiSU очільник Галицької єпархії УЛЦ пастор Тарас Коковський.

 

Відзначимо, що новоюліанським календарем послуговується більшість, а якщо точно, то 11 помісних православних Церков світу, зокрема Константинопольська, Александрійська, Антіохійська, Кіпрська, Болгарська, Румунська, Албанська, Православна Церква в Америці. Натомість усі традиційні християнські конфесії України й далі живуть за юліанським календарем і ще дуже далекі до рішення про його зміну, принаймні так виглядає з коментарів, які напередодні Z отримав від речників УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ.  

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

 

Українська Лютеранська Церква – національна лютеранська Церква України. Одна з основних лютеранських деномінацій України. Є членом Конфесійної лютеранської конференції. Найбільші парафії (100–170 осіб) розташовані у Києві, Тернополі, Кременці, Херсоні та Севастополі. З 2000 року очолює єпископ УЛЦ В'ячеслав Горпинчук.

 

Має три єпархії: Галицьку, Київську/Центральну і Східну, в яких діють понад 30 громад і місійних станиць.

 

УЛЦ дотримується східного обряду – вірні моляться за Літургією св. Івана Золотоустого, а до цього часу ще й літочислили за юліанським календарем.

 

29.12.2017