Держдеп США висунув Кремлю передумови для покращення відносин.

Головною з умов є врегулювання ситуації на Донбасі.

 

 

«Допоки конфлікт на сході України не буде врегульовано мирним шляхом, згідно з Мінськими угодами, доти США не зможуть провадити з Росією справи у звичному режимі (business as usual)», – написав державний секретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерсон (Rex Tillerson) в гостьовому коментарі, опублікованому на сайті газети The New York Times у четвер, 28 грудня.

 

«Говорячи про Росію, ми не плекаємо ілюзій щодо режиму, з яким маємо справу. Сьогодні у Сполучених Штатів погані відносини з відродженою (resurgent) Росією, котра за останні десять років вторглася на території своїх сусідів Грузії та України і завдала шкоди суверенітету західних націй шляхом втручання в наші вибори й вибори в інших країнах», – зазначив Тіллерсон.

 

Держсекретар нагадав, що спецпредставником США щодо України було призначено Курта Волкера (Kurt Volker), досвідченого американського дипломата, колишнього постійного представника США в НАТО. І цей крок, за його словами, «підтвердив нашу прихильність відновленню суверенітету і територіальної цілісності України» .

 

Керівник американського зовнішньополітичного відомства зазначив: попри те, що Вашинґтон зберігає пильність в світлі російської агресії, «ми усвідомлюємо необхідність співпраці з Росією в сфері перетину взаємних інтересів». За його словами, найяскравішим прикладом тому служать намагання обох сторін залагодити конфлікт у Сирії. Тіллерсон наголосив, що очікує від Москви послідовності у виконанні зобов'язань, взятих нею в рамках женевських перемовин щодо врегулювання сирійського конфлікту.

28.12.2017