Свідок Сенченко: Звернення Януковича до Путіна з'явилося "на замовлення Кремля".

 

Колишній в.о. заступника голови Адміністрації президента, екс-народний депутат "Батьківщини" Андрій Сенченко заявив, що звернення екс-президента України Віктора Януковича до Владіміра Путіна від 1 березня 2014 року із проханням використовувати Збройні сили РФ на території України з'явилося "на замовлення Кремля" для легітимації агресії в Криму.

 

Про це він сказав під час допиту як свідка обвинувачення в Оболонському суді Києва у справі про державну зраду Януковича, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Для мене абсолютно очевидно, що ця заява з'явилася на замовлення Кремля. При цьому те, що викладено в цій заяві, по суті, суперечить тій угоді, яку підписав Янукович (ідеться про угоду 21 лютого 2014 року із опозицією за участю міжнародних посередників, – Z), навіть щодо оцінок. Тому що в тій угоді визнавалося, що є серйозна криза, з якої треба виходити, а в зверненні від 1 березня йдуть однозначні, абсолютно неправдиві обвинувачення, наприклад, про переслідування в Криму і на Донбасі за політичними і мовними ознаками", – сказав Сенченко.

 

Він також висловив упевненість, що Янукович не планував дотримуватися угоди з опозицією від 21 лютого 2014 року.

 

"22 лютого в Верховній Раді були проголосовані закони, зокрема закон про відновлення дії окремих положень Конституції 2004 року, і він буквально протягом години надійшов до Адміністрації президента, але 22 лютого до вечора Віктора Януковича там вже не було – він залишив Адміністрацію президента, по суті, втік, не виконав пункт угоди і не підписав цей закон", – зазначив екс-нардеп.

 

Свідок зазначив, що станом на 22 лютого 2014 року багато тодішніх міністрів, заступників міністрів і 77 із 186 -ти депутатів фракції Партії регіонів покинули Україну. "На мій погляд, вони таким чином продемонстрували, що вина за те, що відбувається, лежить на Януковичу. І я думаю, що втеча його прибічників викликала таку його реакцію. І втеча з країни. Говорити про те, що була якась пряма загроза його життю, на мій погляд, підстав немає", – вважає Сенченко.

 

"Я хочу наголосити на одній думці: що всі попередні президенти України часто їздили як країною, так і за кордон. Але ніколи не було такого, щоб з від'їздом президента навстіж були розкриті двері Адміністрації і папери валялись коридорами. Саме тому я вважаю, що подія ввечері 21 лютого 2014 року була втечею", – додав Сенченко.

 

Адвокат Януковича Віталій Сердюк неодноразово перебивав Сенченка, заявляючи, що його судження є суб'єктивними і помилковими, що порушує присягу свідка.

 

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко кілька разів заспокоював сторону захисту і закликав не заважати допиту свідка, а також запевнив, що обидві сторони процесу зможуть звернутися до нього з усіма належними запитаннями.

 

28.12.2017