Уряд затвердив 19 актів для медреформи, незважаючи на відсутність підпису Президента.

 

Кабінет Міністрів України затвердив на своєму засіданні 19 нормативних актів стосовно запровадження різних етапів медичної реформи, серед яких положення по створення Національної служби здоров'я, через яку здійснюватиметься оплата за медичні послуги.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Документ почне діяти після того, як Президент підпише законопроект №6327. Цей законопроект досі перебуває на підписі в голови держави, хоча Верховна Рада прийняла його ще в середині жовтня. Від часу підписання закону залежать терміни впровадження реформи.

 

Заплановано, що на початку січня оголосять конкурс на посаду голови Служби здоров'я, до липня її офіційно створять, і вона розпочне роботу.

 

Крім того, уряд затвердив методику розрахунку вартості медичних послуг.

 

В 2018 році держава оплатить за новою схемою базовий пакет послуг сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. Затверджено новий перелік послуг первинної медичної допомоги та нові вимоги до оснащення практики первинної допомоги. Це типовий для європейських країн перелік послуг: консультації, направлення, довідки, профілактичні огляди, основні аналізи. Набір аналізів, які входять у перелік, поступово розширюватиметься.

 

"Від 2018 року на первинній ланці, коли кожна сім'я обирає свого лікаря, всі послуги надаються безкоштовно, весь перелік цих послуг надається безкоштовно. В 2019 році перейдемо на безкоштовні послуги спеціалістів у поліклініках, у 2020-му через державну страховку, за яку громадяни заплатили через податки, будемо сплачувати медичні послуги в госпіталях", – сказала Супрун.

 

28.12.2017