На стінах храму з’явилися військові, майданівці та волонтери.

 

Сучасних захисників України зобразили на стінописі в Свято-Преображенському соборі Кременця на Тернопільщині, передає ЗіК.

 

У центрі образу, площа якого становить 70 кв. м, – святий Юрій, який бореться з дияволом. Демон зображений двоголовим орлом, якого Юрій Переможець пронизує списом, увінчаним синьо-жовтою стрічкою.


Сучасний образ у Кременці. Фото: ЗіК
 

З обох боків – фігурки людей. На великому полотнищі – майданівці, серед яких Герої Небесної сотні, чоловік з дерев’яним щитом, дівчина-волонтер, журналіст.


 

Іншим символом, що уособлює боротьбу українців, є вежа палаючого Донецького летовища з українським стягом на вершині. Поряд майорять червоно-чорні прапори.

 

У передньому ряду – збірні образи: український солдат у повному бойовому екіпіруванні, військовий лікар і священик-капелан.

 

Вгорі ікони – архангели, а над усім – зображення Бога-Отця у благословенні. Бога-Сина символізує хрест, який нагадує емблему Сухопутних військ України. Бог-Дух Святий – у вигляді голуба, обрамленого тризубом.

 

Творіння іконописця Василя Стецька викликало обговорення у мережі ще до завершення роботи: одні висловлюють захоплення, інші називають його неканонічним.

 

Зображені події Майдану та АТО не є власне іконою, вони утворюють немовби тло, слугують її смисловим оформленням, розповіли у храмі.

 

«У настінному розписі нашого собору ми прагнули відобразити переломний момент сучасної історії української нації. Дати цим подіям певне богословське осмислення та підкреслити виховний момент для сучасних і майбутніх поколінь», – розповідають священики.

 

Наразі роботи над образом призупинили через холоди, продовжать їх навесні, коли у храмі потеплішає.

27.12.2017