Не всі хрестоносці були європейцями

 

У хрестових походах не лише європейські християни боролися проти арабів – також чимало місцевих жителів ставало на бік хрестоносців. Це виявили дослідження ДНК, яке відібрали із похованих під час хрестового походу у братській могилі на території Лівану. Згідно з результатами, лише троє з похованих тут хрестоносців походили з Європи, четверо ж були з Близького Сходу. Цікаво й те, що двоє інших вояків були синами європейця та місцевої жінки.



Зображення: Jorisvo/ iStock.

 

Хрестові походи – епоха, що залишила свій слід в історії Європи та Близького Сходу. З 1095-го по 1291 роки з різних регіонів Європи до Святої Землі прямували сотні тисяч лицарів і піхотинців – щоби визволити Єрусалим і святі міста християнства з-під влади мусульман, зокрема легендарного султана Саладина. До наших часів дійшли певні свідчення, однак чимало питань про хрестові походи та їхніх учасників залишаються відкритими.

 

«Ми знаємо, що Річард Левове Серце брав участь у хрестових походах, але про звичайних солдатів, що долучалися до цих кампаній та помирали в них, нам практично нічого не відомо», – сказав Кріс Тайлер-Сміт (Chris Tyler-Smith) з Інституту імені Фредеріка Сенґера (The Wellcome Trust Sanger Institute). Також нез’ясованим залишається, чи залишили хрестоносці та їхні армії генетичні сліди у геномі людей Близького Сходу: чи заводили вони дітей з місцевими жінками й чи осідали тут на тривалий час?

 

Аби це з’ясувати, Тайлер-Сміт, його колега Марк Габер (Mark Haber) та їхня команда проаналізувала геноми дев’яти померлих чоловіків, які під час хрестового походу були поховані в братській могилі неподалік міста Сайда в Лівані – в старовинній фортеці хрестоносців. Травми чоловіків, пряжки на взутті європейського фасону та монети з Італії свідчать про те, що померлі були учасниками хрестового походу. Проте звідки вони походили?

 

ДНК-аналізи засвідчили: лише троє солдатів мали європейське походження. Двоє з них, імовірно, походили з Іспанії, третій генетично найбільше нагадує сучасних мешканців Сардинії, повідомили науковці. Тобто ці загиблі узгоджуються з класичним уявленням про завербованих у Європі хрестоносців, які від участі в «Божій місії» очікували спасіння душі та достатку.

 

Шестеро інших чоловіків, хоч і боролися в християнській армії, не були європейцями: четверо з них походили з Близького Сходу і генетично були тісно споріднені з ліванцями, які проживають на цій території. «Це підтверджує історичні перекази, згідно з якими місцеві християни підтримували хрестоносців – вони ставали піхотинцями або навіть маршалами чи лицарями», – пояснили вчені.

 

«Наші результати відкривають нам походження людей, що боролися в армії хрестоносців», – сказав Габер. Отже, це було військо значно гетерогенніше, ніж часто припускають – воно складалося не лише з європейців, які боролися проти арабів. «Хрестоносці та їхні союзники з Близького Сходу жили, билися і помирали пліч-о-пліч», – розповіли науковці.

 

Цікаво, що чимало солдатів, які приходили з Європи, не просто залишалися на території бойових дій на десятки років – дехто засновував тут сім’ї. Це доводять ДНК двох із дев’яти мертвих солдатів. Виявилося, що чоловіки мали змішане походження: їхній батько був європейцем, мати – ліванкою. «Тобто хрестоносці мали стосунки з місцевими жінками, а їхні сини потім ставали на бік християн», – пояснив Габер.

 

Щоправда, вплив хрестових походів не тривав довго. Християнська армія програла і після численних безуспішних битв проти військ султана Саладина мусила врешті відступити зі Святої Землі. Тож у геномі місцевого населення хрестоносці не залишили ніяких слідів, з’ясували Габер та його команда.

 

«Якщо порівняти генетику сучасного ліванця та людини, що жила тут за римських часів, буде здаватися, що між ними існує безперервна тяглість, – сказав Габер. – Ніхто б не подумав, що між цими періодами був час, коли в Лівані жили європейці та люди змішаного походження».

 

 


Nadja Podbregar
Nicht alle Kreuzfahrer waren Europäer
Cell Press, Wellcome Sanger Institute, 23.04.2019
Marc Haber, Claude Doumet-Serhal, Christiana L. Scheib, Holger Schutkowski, Toomas Kivisild, Chris Tyler-Smith
A Transient Pulse of Genetic Admixture from the Crusaders in the Near East Identified from Ancient Genome Sequences
American Journal of Human Genetics, 18.04.2019

Зреферувала С.К.

04.05.2019