Еволюціонувати

Питання 2017 року від Edge: Який науковий термін чи поняття має бути відоме ширше?

 

 

Коли наукові концепції стають метафорами, нюанси значення часто губляться. Деякі такі помилки є доброякісними. В поточній мові «квантовий стрибок» почав означати величезні зміни. Це спотворює фізику, але, як правило, без серйозних наслідків. Тут немає вбудованої в метафору філософії, яка надає її неправильному вживанню певної сили.

 

Однак помилки в перенесенні не завше є настільки нейтральними. В якості популярної метафори концепцію «еволюціонувати» ототожнюють із прогресом. Зеволюціоноване означає краще — так, ніби природний закон диктує постійне поліпшення з плином часу. При перенесенні поняття поступу від еволюції видів до еволюції як метафори значення динамічного зв'язку з конкретним середовищем втрачається. Через природній відбір види стають все більш придатними до виживання в своєму певному середовищі. В іншому ж середовищі вони можуть виявитися вразливими. Відірвана від контексту міра їх поступу розсипається. Популярна метафора еволюціонування цей важливий момент опускає. "Еволюціонувати" часто означає поступ без прив'язки до контексту. Друзі грайливо підколюють, що їм треба еволюціонувати. Бізнес хвалиться, що він зеволюціонував. При такому використанні зеволюціонований означає істотно кращий, більш ускладнений, більш розвинутий. Оскільки розвиток відбувається з часом, минуле за визначенням класифікаційно гірше — нижчий щабель у лінійній драбині до майбутнього. Швидкі технологічні зміни збільшують розрив між сьогоденням і минулим. Навіть недавнє минуле здається примітивнішим, мало пов'язаним із сучасним життям.

 

Гостре усвідомлення історії має життєво важливе значення для інтелектуального прийняття нинішніх рішень. Точно використовувана в своєму науковому значенні метафора еволюції сприяла би історичній прозірливості, підкреслюючи значення конкретного контексту. "Еволюціонувати" в загальновживаному сенсі фактично приховує важливість контексту, послаблюючи інтерес до стосунку з минулим. Це затирання відносин має серйозні наслідки. Види еволюціонують у складних нелінійних екосистемах. "Еволюціонувати" яко метафора екстрагує міру поступу з багатогранного історичного середовища, натомість просто компонуючи з певною позицією у лінійному часі. Усвідомлення ж, що існуюють глобальні виклики, потребує іншого бачення, яке визнає історію і контекст. Заперечення змін клімату не виникає з глибокого розуміння складних динамічних відносин. Воно процвітає у спрощених лінійних парадигмах.

 

Популярне вживання поняття "еволюціонувати" відображає радше симптом, а не причину. Не метафора створила байдужість до конкретних складних умов. Радше поширена преференція простоти і есенціалізму всупереч складності та зв'язності сформувала цю метафору. Тепер, коли все вказує на нагальну необхідність точнішого сприйняття реальності, такий спрощений світогляд увічнюється.

 

Нині ми стикаємося з проблемами значно складнішими, аніж спотворення наукових концепцій у популярних метафорах. Хотілобися при розгляді невластивих запозичень обійтися просто роздратуванням. Однак такі метафори відображають спільний аспект багатьох наших великих проблем: нездатність навчити співвідношенню точних наук до гуманітарних та соціальних і до мистецтва. Без інтегрованої освіти наукові концепції небезпечно мутують, бо неспеціалісти застосовують їх за межами точних наук. Коли ж нерозуміння проникає в поточну мову і думки, це зміює попит на реалістичні підходи до розв’язання глобальних проблем.


 

Вікторія Ваят, ад'юнкт-професор історії мистецтва, Університет Вікторії


Victoria Wyatt
Evolve
Edge, 2017
Переклад О.Д.

 

 

27.12.2017