Регресія до середнього

Питання року від Edge: Який науковий термін чи поняття має бути відомий ширше?

 

 

У цей похмурий час питання про те, який науковий термін або концепція повинен бути ширше відомим, звучить як родзинка жарту, щось на кшталт "2+2=4" або "на кожну дію є рівна і протилежна протидія." Ми собі можемо так жартувати, але правда в тому, що цей жарт показує: "наука" – це дійсно дуже людська концепція і конструкція. Наука є цілком у нашій свідомості, навіть коли ми бачимо драматичні приклади використання цієї науки навколо нас.

 

Отже, питання року – це дійсно питання про те, з чого почати: що ми всі повинні знати, що ми не знаємо так добре, як мали би, що не використовуємо у наших повсякденних і неповсякденних викликах так ефектно, як би могли, що не транслюємо дітям у дитячих віршиках тощо.

 

Мій кандидат – старий, простий і сильний: закон регресії до середнього значення. Це поняття зі сфери статистики, але в реальному житті це означає, що аномалії є аномаліями, що збіги трапляються (постійно, з приголомшливою частотою), але головне: вони говорять нам, що наступна річ, яка станеться, дуже ймовірно буде значно монотоннішою, звичайнішою і передбачуванішою. Кажучи простими людськими термінами, цей закон вчить нас не бути такими тривожними, такими бентежними, такими зденервованими: реально життя буде, у більшій своїй частині, монотонним і передбачуваним.

 

Стародавні і пізні античні інтелектуали, яких я вивчаю все своє життя, не говорили би так багато про чудеса і знамення, якби вони могли заспокоїтися і подумати про цифри. Шанувальники бейсболу, які у захваті від того, що фацет в гіттінг-стрік підійшов до бази, не були би так розчаровані, коли він обламався. Навіть люди, які читають результати голосування, можуть побачити значно більше нормальності, що ховається всередині приголомшливих результатів, ніж це можуть визнати телевізійні репортери.

 

Уважне ставлення до закону регресії до середнього допоможе нам зменшити темп, заспокоїтися, звернути увагу на довгострокову і загальну картину й реагувати з більшим стратегічним терпінням на великі і малі кризи. Нам усім було би краще. Тепер ще якби я міг придумати гарний дитячий віршик до цього...

 


James J. O'Donnell
Regression to the Mean
Edge, 2017
Переклад О.Д.

 

 

05.09.2018