ЄУ може запропонувати Україні нову модель тісніших відносин без членства.

Принаймні, з такою пропозицією виступив міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель.

 

 

За словами керівника німецького зовнішньополітичного відомства, Брюссель міг би розпочати вибудовувати взаємини з Україною і Туреччиною, опираючись на нову модель, сформовану за підсумками виходу Великої Британії з Європейської Унії. Така заява соціал-демократа Зіґмара Ґабріеля (Sigmar Gabriel) пролунала в інтерв'ю німецькому виданню Westdeutsche Allgemeine Zeitung, опублікованому у вівторок, 26 грудня.

 

«Якщо ми зможемо виробити розумну угоду з Великою Британією, яка регулюватиме її взаємини з Європою після Brexit, то вона може стати моделлю, що її можна буде застосувати й для інших країн: України і Туреччини», – підкреслив міністр.

 

Зіґмар Ґабріель висловив сумнів, що найближчим часом ці дві країни зможуть стати членами Євроунії. «Мені складно уявити, що Україна чи Туреччина наступними роками зможуть стати повноцінними членами ЄУ. У зв'язку з цим ми повинні подумати про альтернативні форми для тіснішої співпраці з ними», – пояснив свої міркування шеф німецької дипломатії. Як один із напрямів він запропонував варіант митного союзу.

26.12.2017