Президент передав до ВР проект закону про антикорупційний суд.

 

Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді два законопроекти щодо створення антикорупційного суду.

 

Базовим є проект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд", натомість проект №7441 передбачає зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям закону про антикорупційний суд.

 

Законопроекти голова держави визначив як невідкладні. При тім вони були зареєстровані у парламенті 22 грудня ввечері, в останній день роботи Верховної Ради цього року (наступне засідання призначене на 16 січня).

 

Тексти законопроектів на сайті ВР наразі відсутні. 

 

Одним із розробників законопроекту була організація "Фонд інновацій та розвитку", засновником котрої є грузинський політик, радник президента України Георгій Вашадзе.

 

В інтерв'ю "Громадському радіо" директор фонду Роман Яковлєв ствердив, що ініціатива розробки проекту нібито належала самому Вашадзе, і то не була робота на замовлення АП. 

 

Яковлєв сказав, що серед пропозицій законопроекту – залучення міжнародних експертів, які на конкурсі надаватимуть свої рекомендації Вищій кваліфікаційній комісії суддів. 

 

"Рада міжнародних експертів дає свій висновок – наприклад, про невідповідність судді,  ВККС може подолати цей висновок 11-ма голосами (двома третинами, – Z)", – прокоментував Яковлєв.

 

Нагадаємо, подібний механізм діяв і для Громадської ради доброчесності. Водночас ВККС відхилила майже дві третини неґативних висновків ГРД.

 

25.12.2017