Клімкін запевнив, що загроз безвізовому режиму нема.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін спростував інформацію, ніби наразі існує загроза скасування безвізового режиму України з Європейським Союзом у зв'язку з останніми скандалами довкола антикорупційних інституцій.

 

Про це Клімкін сказав у інтерв'ю ТСН.ua.

 

"Ніяких прямих загроз для цього нема. Ніхто безвізу завтра-післязавтра в українців не відбере. Але те, що обіцяли, потрібно виконувати. Я пам'ятаю, як ми робили безвізовий план. І створення антикорупційних органів було частиною цього плану. Але якщо ми виконали цей план, отже, воно функціонує", – зауважив міністр.

 

Він наголосив, що є питання до завершення всієї антикорупційної системи, зокрема до створення Антикорупційного суду. "Зараз вона недовершена", – констатував Клімкін.

 

Міністр підкреслив, що реакція представників ЄС на проблему з антикорупційними органами в Україні є "дзвіночком", але "для безвізу на сьогодні загроз немає".

 

Напередодні посол Франції в Україні Ізабель Дюмон заявила, що українські політики, які просували законопроект про зниження незалежності Національного антикорупційного бюро, свідомо йшли на цей крок, хоча усвідомлювали загрозу припинення безвізового режиму у відповідь на згортання антикорупційної реформи.

 

"Я не можу знати з упевненістю, хто стоїть за цією конкретною ініціативою. Та я абсолютно переконана, що люди, про яких йдеться, прекрасно усвідомлювали, що міжнародна спільнота жорстко відреагує на реалізацію таких ідей. Неможливо не розуміти, наскільки негативний характер це матиме для іміджу країни. Саме це нас найбільше турбує: що усвідомлюючи усі ці наслідки, вони зважилися на такий крок", – прокоментувала Дюмон.

 

Пані посол наголосила, що Унія уважно стежить за розслідуванням Національним антикорупційним бюро України кримінальної справи про існування корупційної схеми, яка дає змогу громадянам третіх країн отримати паспорт України.

 

"Хочу окремо відзначити історію з паспортами. Підозра про існування корупційної схеми, яка дозволяє громадянам третіх країн отримати паспорт України, – це дуже серйозно. Ми особливо уважно стежимо за розвитком цієї ситуації. І якщо наші підозри підтвердяться, це матиме дуже важливе значення з точки зору безвізового режиму", – підкреслила Дюмон.

 

22.12.2017