Генасамблея ООН констатувала збройний конфлікт між Україною та РФ.

 

Генеральна асамблея ООН схвалила оновлену резолюцію "Становище з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі (Україна)", "за" проголосувало 70 країн.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Проти" проголосувало 26 країн, "утрималося" – 76.

 

Раніше Постійне представництво України при ООН поінформувало: в проекті резолюції підтверджено, що між Україною і Росією існує збройний конфлікт.

 

Ще у документі засуджують "ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство".

 

Висловлюють вимогу, аби Росія виконала проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові.

 

Є заклик, щоби російська окупаційна влада забезпечила на півострові освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

 

Крім того, засуджено неможливість доступу до Криму для моніторингової місії ООН з прав людини, незважаючи на відповідний мандат місії, а також міститься прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72-ї сесії Генасамблеї ООН (вересень 2018 року) і прохання інформувати 37-му сесію Ради ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини в Криму.

 

У резолюції відзначають позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, а також підтримку Україною ЗМІ та неурядових організацій, які були змушені тимчасово залишити українську територію.

 

В документі міститься прохання до генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша координувати дії структур ООН з метою забезпечення імплементації положень цієї резолюції.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін подякував усім країнам, котрі підтримали резолюцію. "Ця резолюція щодо Криму – найсильніша. Тиск на Росію у питанні Криму посилюється", – прокоментував міністр на своїй сторінці у twitter.

 

19.12.2017