Албанські протестувальники намагалися взяти штурмом парламент.

Учасники акції протестували проти призначення тимчасового генерального прокурора.

 

 

Прихильники опозиції зібрались на акцію протесту в Тирані перед будівлею парламенту. Кілька тисяч демонстрантів, тримаючи прапори Албанії, Європеської Унії та Сполучених Штатів, вигукували антиурядові гасла. Вони виступали проти обрання тимчасового генерального прокурора, що, на їхню думку, є неконституційним.

 

У певний момент натовп спробував продертися всередину будівлі парламенту. Відбулися сутички демонстрантів з поліціянтами, котрі охороняли законодавчий орган.

 

Тим часом пристрасті вирували й у сесійній залі. Опозиція, до складу якої входять правоцентристські і лівоцентристські партії, виступала з критикою на адресу прем’єр-міністра Еді Рами (Edi Rama). Критики уряду стверджували, що призначення тимчасового прокурора без створення відповідної комісії, яка б мала обговорити відповідну кандидатуру, суперечить конституції Албанії.

 

Коли ж справа дійшла до голосування, хтось з опозиційних депутатів підпалив димову шашку. Подальшу роботу парламенту було зірвано.

 

Як зазначає видання Bild, загони спецпризначенців відтіснили протестувальників після того, як вони прорвали перший поліційний кордон перед парламентом. Демонстранти теж кидали димові шашки у бік працівників поліції.

18.12.2017