МЗС: Вихід Росії із СЦКК – то байка про т. зв. "прямий діалог" із бойовиками.

 

Міністерство закордонних справ України висловило обурення рішенням Росії про виведення 19 грудня 2017 року військовослужбовців збройних сил РФ зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, котрий базувався в місті Соледар на Донеччині.

 

"Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка суттєво підриває мінські домовленості, та прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність як сторони конфлікту за наслідки збройної агресії проти нашої держави", – ідеться у заяві МЗС, опублікованій на офіційній інтернет-сторінці зовнішньополітичного відомства.

 

"Такий крок вкотре свідчить, що Москва не полишає спроб змусити Україну та міжнародних партнерів розпочати т. зв. «прямий діалог» з бойовиками незаконних збройних формувань, які діють на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької і Луганської областей України під тотальним контролем і за повної підтримки з боку РФ", – тлумачить МЗС.

 

Відомство Павла Клімкіна, зокрема, звертає увагу, що своїм рішенням Кремль значно підвищує безпекові ризики для спостерігачів СММ ОБСЄ, "у т. ч. з метою нав’язування Україні та її міжнародним партнерам неприйнятного варіанту розміщення миротворців ООН на Донбасі".

 

"РФ як сторона конфлікту на Донбасі несе повну відповідальність за розвиток безпекової ситуації і гарантування безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на території, тимчасово непідконтрольній уряду України", – йдеться у заяві.

 

МЗС обіцяє звернутися до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль "з метою уникнення кроків, здатних призвести до зриву мінських домовленостей".

 

Міністерство закордонних справ запевняє, що українська частина СЦКК продовжить свою діяльність у звичному режимі.

 

Водночас, Генеральний штаб ЗСУ заявляє, що українських військових, які були в СЦКК на окупованих територіях, виведуть на підконтрольну Україні територію, але команда продовжить перебувати при обов'язках.

 

"Українських військових, які були в СЦКК на окупованих територіях, планують вивести на підконтрольну Україні територію у зв'язку з тим, що після виведення офіцерів РФ з СЦКК ніхто не може гарантувати безпеку нашим військовим", – сказав заступник керівника управління зі зв’язків з громадськістю Генштабу Юзеф Венскович у коментарі "Українській правді".

 

Він зазначив, що українська сторона СЦКК продовжить виконувати покладені на них завдання згідно з мінськими домовленостями.

 

"Вони спільно з СММ ОБСЄ будуть проводити моніторинг і спостереження за лінією розмежування", – розповів Венскович.

 

Крім того, він наголосив, що російська сторона, згідно з позицією генштабу ЗСУ, несе повну відповідальність за гарантування безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на території, тимчасово непідконтрольній державній владі.

 

 

18.12.2017