Саакашвілі відмежувався від захоплення "Жовтневого палацу".

 

Лідер партії "Рух нових сил" Міхеїл Саакашвілі назвав у неділю сутички біля Міжнародного центру культури і мистецтв ("Жовтневого палацу") в Києві "провокацією" та "грою Порошенка".

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

"Те, що відбулося, було класичною провокацією. Що там було? Наші депутати нам сказали, що там є дві кімнати, які можна брати на шляху до парламенту, де жінки затриманих офіцерів мають створити штаб. Ми туди пішли, і що ми там побачили? Ми побачили велику кількість Національної гвардії, і вони одразу почали сутички. Після цього я забрався на машину і сказав: люди, відходимо, ми не маємо іти на провокацію", – виправдовувався Саакашвілі.

 

"Ми відвели наших людей на Майдан, я сказав, що наш шлях – це мирний шлях, вони хочуть насильства, ми засуджуємо будь-яке захоплення адміністративних будівель. Ви бачите, що ми два місяці не відходимо від наметів. Коли нас будуть мільйони, ці двері самі відкриються, не треба їх розбивати. Люди, це гра Порошенка, щоб усе це зобразити як протест двох-трьох тисяч маргіналів, які лише те й роблять, що ламають двері й вікна", – розповів свою версію Саакашвілі.

 

Прихильники Міхеїла Саакашвілі намагалися зайти в "Жовтневий палац" після того, як Саакашвілі у виступі зі сцени під час недільного віча заявив про намір створити штаб громадського контролю в палаці. Правоохоронці перешкоджали активістам захопити будівлю, застосовуючи проти них вогнегасники і сльозогінний газ, почалися сутички. Побачивши, що події стають неконтрольованими, Саакашвілі сказав, що захоплювати будівлю не збиралися, а мали намір взяти там в оренду приміщення.

 

За фактом подій під "Жовтневим палацом" поліція порушила кілька кримінальних проваджень, зокрема за фактом замаху на захоплення державних або громадських будівель та погрози працівнику правоохоронного органу.

 

Згідно з повідомленням Національної гвардії України, внаслідок сутичок під "Жовтневим палацом" постраждало 60 нацгвардійців, 15 із них – госпіталізовано.

 

Напад на Міжнародний центр культури і мистецтв засудив посол Канади в Україні Роман Ващук. "Спроби захоплення і нищення публічних будівель – це зловживання правом на мирний протест", – написав Ващук на своїй сторінці у Тwitter.

 

Згодом позицію пана Романа підтримала посол Великої Британії Джудіт Ґоф, пізніше з ними солідаризувалася й амбасада США.

 

18.12.2017