Соціал-демократи погодилися на коаліційні перемовини з ХДС/ХСС.

 Відповідне рішення було ухвалене в п'ятницю, 15 грудня, на засіданні керівних органів СДПН.

 

 

Про згоду соціал-демократів розпочати попередні консультації з християнськими демократами на чолі з бундесканцлеркою Анґелою Меркель (Angela Merkel) щодо створення урядової коаліції оголосив голова СДПН Мартін Шульц (Martin Schulz). За його словами, попередні консультації про можливість повернутися до формату «великої коаліції» та спільно сформувати уряд повинні розпочатися 14 січня 2018 року.

 

При цьому Шульц наголосив, що згода партії СДПН на участь в консультаціях ще не означає неодмінного формування уряду. Попри те, що блок ХДС/ХСС має намір вести розмови тільки про створення «великої коаліції», соціал-демократи готові обговорювати також можливість формування уряду меншості під керівництвом Анґели Меркель. «Нам потрібна нова урядова культура в цій країні, вона не може бути продовженням "великої коаліції", яку ми знали», — процитувало слова Шульца видання Zeit Online.

 

Нагадаємо, що відразу після виборів до Бундестаґу, які пройшли у вересні 2017 року, СДПН заявила про свій перехід в опозицію. Блок ХДС/ХСС намагався вести консультації про формування урядової коаліції з лібералами і «зеленими». Проте ці перемовини завершилися фіаско.

 

Якщо коаліційні перемовини між СДПН і ХДС/ХСС також не матимуть успіху, а Меркель не забажає створювати уряд меншості, то Німеччину очікують позачергові парламентські вибори.

15.12.2017