Голова Венеційської комісії запустив Верховний суд.

 

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо під час церемонії запуску новоствореного Верховного суду заявив, що новий ВС має стати першим чесним найвищим судовим органом в Україні.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ". Церемонія відбулася на столітній ювілей із дня заснування Генерального суду Української Народної Республіки – і про цей факт Букіккіо теж сказав у своєму виступі.

 

"Новий Верховний суд починає працювати. І це буде перший Верховний суд незалежної України, який буде чесним. Раніше нормальна робота суду була перервана під час громадянської війни владою більшовиків. У 1990-х були намагання знову відновити роботу Верховного суду, але він став жертвою корупції та політичних амбіцій. На третій раз, думаю, нам усе вдасться", – зазначив Букіккіо.

 

Звертаючись до суддів Верховного суду, голова комісії зауважив, що народ України "слідкує за ними і буде знати, коли вони повернуться до невідповідної практики".

 

Президент Венеційської комісії наголосив, що процес реформування судової системи в Україні відбувся передусім завдяки підтримці громадян з часу Євромайдану, "де українці підтвердили своє намагання жити гідно у гуманному суспільстві і позбутися корумпованої системи, яка заважала проробити цей шлях".

 

"Не є простим збігом, що Євромайдан назвали Революцією гідності – ми говоримо про захист такого суспільства, коли стосунки громадянина та держави спираються на відкриту судову систему, на те, що всі рівні перед законом", – сказав Букіккіо.

 

Очільник комісії схвально відгукнувся про суддівську реформу Україну, та водночас закликав до створення Антикорупційного суду. "Судді, які будуть працювати там, будуть, звичайно, мати дуже серйозний тиск. Їм буде дуже нелегко працювати і, звичайно, ми повинні тут спиратися на рішучу роль міжнародної спільноти", – додав гість.

 

Президент України Петро Порошенко сказав з приводу Антикорупційного суду, що він не діждався від Верховної Ради належного проекту, а тому зареєструє його сам. 

 

"Я просив Верховну Раду створити робочу групу для того, щоб я як Президент міг врахувати рекомендації фракцій, аби уникнути дискусій і вийти на компроміс. На жаль, поки що це не було зроблено і, я сподіваюсь, Верховна Рада нарешті наступного тижня розблокує ситуацію з антикорупційним судом, відкликавши зареєстровані законопроекти, які є не конституційними і визнані експертами, в тому числі Венеціанською комісією, такими, що не відповідають ключовим вимогам побудови судової системи антикорупційного законодавства. Наступного тижня я внесу зазначений законопроект на розгляд Верховної Ради, якщо Верховна Рада дасть можливість зареєструвати", – сказав Порошенко. 

 

Голова держави має високі очікування від ВС. "Роль Верховного суду у забезпеченні сили, незалежності та відповідальності судової системи є і має бути абсолютно ключовою", – сказав Президент. 

15.12.2017