У США скасовано гарантії інтернетного нейтралітету.

Таким чином відповідні наглядові органи більше не пильнуватимуть за тим, чи інтернет-провайдерів забезпечуватимуть однакову швидкість доступу до всіх сайтів.

 

 

Федеральна комісія зі зв'язку (Federal Communications Commission – FCC) США в четвер, 14 грудня, схвалило пропозицію, внесену нещодавно призначеним головою Аджітом Пайом (Ajit Pai), і скасувала правила «мережевого нейтралітету». Досі діяло правило, згідно з яким всі дані в інтернеті повинні оброблятися однаково і кожен має право на доступ до швидкого інтернету. 

 

Аджіт Пай стверджує, що скасування мережевого нейтралітету сприятиме інноваціям і спонукатиме інтернет-провайдерів вкладати гроші у високошвидкісний інтернет для людей, котрі мешкають у важкодоступних районах. Формально на голосування було винесено питання про перекваліфікацію інтернету, який тепер пропонується розглядати як інформаційний сервіс, а не як телекомунікаційний.

 

Пакет законів, які забезпечували «мережевий нейтралітет», було ухвалено за часів президентства Барака Обами. Голова FCC вважає, що в колишніх правилах було занадто багато обмежень – повідомив телеканал ABC News.

 

Критики ініціативи побоюються, що після схвалення нових правил може виникнути «інтернет двох швидкостей», швидкий – для заможних людей і повільний для всіх інших. Адже це рішення FCC дозволить американським провайдерам широкосмугового інтернет-доступу встановлювати різні розцінки для споживачів за доступ до різних сайтів і диференціювати швидкість трафіку в залежності від його джерела і готовності онлайн-сервісу платити за вищу швидкість. Окрім цього, противники нових правил побоюються, що провайдери отримають можливість навмисне гальмувати або блокувати передачу даних, якщо це виявиться для них невигідним.

 

У низці міст США пройшли демонстрації за «відкритий, вільний і нейтральний інтернет». 

15.12.2017