Тіллерсон: РФ не просто підтримала сепаратистів – вона напала на Україну.

 

Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив про те, що російська активність на Донбасі є нападом на Україну, а режим санкцій зберігатиметься до того часу, поки територіальна цілісність України не буде відновлена.

 

Про це Тіллерсон сказав під час виступу на форумі вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council, повідомляє "Голос Америки".

 

"Одна справа, коли країни обирають ту чи іншу сторону в конфлікті. Росія обрала сторону Башара аль-Асада, а наш вибір був іншим. Але коли одна країна нападає на територію іншої – так тривати не може. Вторгнення Росії до України є неприйнятним", – наголосив держсекретар США.

 

"Саме на цьому заснований дуже суворий режим санкцій, які США та Європа наклали на Росію в результаті вторгнення. Цей режим не зміниться, допоки вторгнення Росії до України не буде врегульоване і територіальну цілісність України не буде поновлено", – запевнив головний дипломат США.

 

Тіллерсон зазначив важливість розблокування "мінського процесу". "Ці переговори були заморожені, коли я почав працювати на посаді, і на нашій першій зустрічі Путін запитав, чи можливо призначити когось, хто б напряму працював з ним і з Кремлем над поновленням переговорів. Я призначив посла Курта Волкера, щоб він займався цим питанням", – поінформував Тіллерсон.

 

Насамперед держсекретар США стурбований поточним загостренням на Донбасі. З його слів, припинення насильства на є найбільш нагальним питанням. "Там більше жертв серед цивільного населення в 2017 році, у порівнянні з 2016 роком кількість порушень режиму припинення вогню зросла на 60%. Наш пріоритет – припинити насильство і вбивства на сході України, і ми дивимось, чи можна досягти певної домовленості, залучити миротворців, щоб припинити це насильство", – сказав Тіллерсон.

 

Водночас він запевнив, що питання Криму не знято з порядку денного. "Ми повернемося до питання про Крим, – заявив Тіллерсон. – Я знаю: Путін чітко зазначив, що це питання не розглядається, але з часом воно постане".

 

14.12.2017