Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу народний депутат Мустафа Джемілєв повідомив, що заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині в обмін на двох убивць, котрі вбили у Стамбулі редактора чеченського сайту "Кавказ-центр".

 

Про це Джемілєв сказав на прес-конференції щодо направлення прокурору Міжнародного кримінального суду перших інформаційних повідомлень про порушення прав власності в окупованому Криму і примусове переміщення громадян України з півострова, повідомляє аґенція УНІАН

 

Джемілєв сказав, що "було багато розмов, що нібито починатиметься якась лібералізація, Путін зробив гуманний крок".

 

"А насправді виявилося зовсім інше: цих людей Ердоган обміняв на двох бандитів, які вбили редактора сайту "Кавказ-центр", – сказав лідер кримських татар.

 

Зі слів Джемілєва, Путін не йде на послаблення репресій, і про це свідчить той факт, що через кілька днів після звільнення Чийгоза та Умерова російські силовики заарештували ще чотирьох кримських татар.

 

Говорячи про можливі форми захисту прав людей в окупованому Росією Криму, Джемілєв зазначив, що "це неможливо".

 

"Поки там існує окупація, жодні заходи не можуть захистити права людей", – вважає депутат.

 

Він нагадав, що Росія не дозволяє представникам незалежних міжнародних організацій відвідувати окупований Крим, а дозволяє лише тим, з ким є домовленість, що вони напишуть потрібний для Росії висновок.

 

"Не дозволяє постійне перебування там офісів міжнародних організацій, у тому числі Верховного комісаріату у справах національних меншин ОБСЄ. І якщо пропускає якісь делегації, то лише на порушення українського законодавства, тобто через Москву", – зазначив Мустафа-ага.

 

Адміністратора інтернет-сайту "Кавказ-Центр" Абдулвахіда Едільгерієва застрелили у Стамбулі в листопаді 2015 року.

 

12.12.2017