МКС прийняв перші справи про незаконні депортації із Криму.

 

Міжнародний кримінальний суд узяв до розгляду направлені Україною перші повідомлення щодо примусової депортації громадян із Криму і вивезення в'язнів з півострова для відбування покарання.

 

Про це повідомив на брифінґу генеральний прокурор України Юрій Луценко, пише "Укрінформ".

 

"Ми відразу фокусували кримську прокуратуру на її співпраці з Міжнародним кримінальним судом, в першу чергу щодо воєнних злочинів. В результаті, як ви пам'ятаєте, ми направили перші повідомлення про примусову депортацію [з Криму], про примусову міграцію в Крим, вивезення в'язнів із Криму для відбуття покарання, що також є неприпустимим із точки зору міжнародного права, примусового видворення з Криму на Україну або на територію РФ з наступним переслідуванням і багато інших речей. Ці перші повідомлення в Кримінальному суді перебувають на розгляді", – сказав Луценко.

 

Під час спілкування з журналістами генпрокурор також повідомив, що Україна звернеться до країн Чорноморського регіону з пропозицією протидіяти будівництву Керченського мосту як потенційно екологічно небезпечного об'єкту.

 

“Важливим аспектом нашої роботи є протидія ймовірній екологічній катастрофі, яка може виникнути через будівництво так званого Керченського мосту. На цей момент в рамках кримінального провадження кримської прокуратури відбувається екологічна експертиза, і в разі, якщо вона підтвердить імовірність екологічної катастрофи, ми плануємо звернутися до країн Чорноморського співробітництва – Болгарії, Грузії, Румунії, Турецької Республіки – з пропозицією створення в рамках Європейської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах спільної слідчої групи для проведення досудового слідства, а потім і судового слідства щодо будівництва цього мосту”, – сказав Луценко.

 

12.12.2017