Климпуш-Цинцадзе вважає, що політичне рішення про Україну в НАТО вже прийняте.

 

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що Альянс Північноатлантичного договору вже прийняв політичне рішення щодо подальшого зближення України із НАТО – на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році.

 

Про це Климпуш-Цинцадзе сказала під час круглого столу "20 років Особливого партнерства Україна – НАТО", повідомляє "Урядовий портал".

 

"Я належу до тих людей, які вважають, що політичне рішення щодо членства України в НАТО альянс ухвалив у 2008 році, пообіцявши, що далі вже міністри закордонних справ мають працювати над тим, коли безпосередньо перейти до надання Плану дій щодо членства (ПДЧ) не як до винагороди, а як обов'язкового чергового кроку для роботи над відповідністю України стандартам НАТО", – наголосила віце-прем'єр.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що важливими здобутками євроатлантичної інтеграції України у цьому році є рішення Верховної Ради щодо курсу України на членство в НАТО та якісно новий підхід до формування Річної національної програми співпраці Україна–НАТО (РНП).

 

Віце-прем'єр-міністр висловила сподівання, що наступна програма буде ще конструктивніша і ще більше нагадуватиме План дій щодо членства.

 

Пані Івана наголосила, що Північноатлантичний альянс мусить визначитися з довгостроковою геополітичною перспективою взаємин з Україною: "Не шукати щоразу причини, чому Україна ще не є частиною стратегічного бачення, яке ми всі очікуємо і яке є абсолютно природним – необхідність членства України в Альянсі".

 

Окрім цього, Климпуш-Цинцадзе виокремила комунікації як ще один важливий пріоритет взаємин України з НАТО. "Для нас важливий свідомий, а не емоційний вибір громадян стосовно євроатлантичної інтеграції. А вміння відділяти популізм від дійсності, міф від факту – це гострі питання і для України, і для кожної країни-члена Альянсу і для Альянсу загалом", – додала вона.

 

12.12.2017