США мають намір знов послати експедицію на Місяць.

Про такі плани заявив президент США Дональд Трамп.

 

 

Глава Білого дому підписав меморандум про зміну цілей американської космічної програми. У присутності астронавтів, у тому числі Гаррісона «Джека» Шмітта (Harrison "Jack" Schmitt), котрий побував на Місяці 1972 року, Трамп оголосив про відновлення програми висадки на супутнику Землі – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Підписаний Трампом меморандум змінює директиву про національну космічну політику, яку затвердив його попередник Барак Обама в 2010 році. Раніше в ній йшлося про те, що до 2025 року США повинні відправити пілотований корабель «за межі Місяця», в тому числі до астероїда. До середини 2030-х США планували відрядити людей на орбіту Марса, а потім повернути їх на Землю.

 

Тепер з програми прибрали конкретні дати. У ній зазначено, що країна повинна бути лідером у пілотованих польотах в Сонячній системі, починаючи з повторних відвідин астронавтами Місяця. Наступними цілями після природного супутника Землі визначено «Марс та інші напрямки».

 

Підписання меморандуму було приурочено до річниці місії, в якій брав участь Шмітт, коли люди 1972 року востаннє побували на Місяці. «Підписана мною директива переорієнтує американську космічну програму в бік пілотованих польотів і відкриттів. Ми вперше з 1972 року повернемо американських астронавтів на Місяць для досліджень. Цього разу ми не тільки встановимо прапор і залишимо слід, а й створимо основу для польоту на Марс. А потім, можливо, і в інші світи», – заявив президент Трамп.

 

Нагадаємо, що чинна адміністрація США неодноразово говорила про повернення до програми з освоєння Місяця. Віце-президент Майк Пенс двічі оголосив про намір висадити астронавтів на супутнику Землі, виступаючи перед представниками космічної галузі. NASA 2017 року оголосила про підготовку до створення станції на місячній орбіті. Окрім цього, про комерційний політ до Місяця оголошувала компанія Ілона Маска SpaceX.

12.12.2017