Опозиціонерів можуть не допустити до виборів президента Венесуели.

Лідер країни Ніколас Мадуро заявив, що опозиційні партії, які бойкотували муніципальні вибори, не зможуть висунути кандидата на президентських виборах.

 

 

«Будь-яка партія, яка сьогодні не брала участі у виборах і закликала до їхнього бойкоту, не може брати участі у президентських виборах. Муніципальні вибори стали критерієм Національних установчих зборів», – заявив Ніколас Мадуро. Таким чином з виборчого процесу можуть вилетіти, серед інших, кандидати від найвпливовіших партій опозиції: Леопольдо Лопес від «Народної волі» (Voluntad Popular) і Енріке Капрілес від партії «Демократична дія» (Acción Democrática).

 

Пізніше під час мітингу за підсумками голосування, яке пройшло в неділю, 10 грудня, Мадуро заявив про перемогу правлячої Єдиної соціалістичної партії Венесуели на муніципальних виборах. «Ми виграли більш ніж в 300 з 335 муніципалітетів», – заявив він. За даними Національної виборчої ради, соціалісти очолять 20 з 23-х столиць венесуельських реґіонів – повідомило видання Spiegel Online.

 

Опозиція заявила про бойкот голосування в кінці жовтня після виборів губернаторів, за підсумками яких опозиційні кандидати перемогли в п'яти регіонах, а представники Єдиної соціалістичної партії – у 18-ти.

 

Губернатори-опозиціонери відмовилися присягати перед Національним установчими зборами, вважаючи його нелегітимним органом. Пізніше четверо з них все-таки присягнули, а в штаті Сулія, де переможець відмовився приносити присягу, були оголошені нові вибори, які також пройшли в неділю одночасно з виборами глав муніципалітетів.

11.12.2017