НАБУ обшукало Міністерство юстиції.

 

Національне антикорупційне бюро України провело обшуки у службовому кабінеті одного з посадовців Міністерства юстиції у справі про можливу незаконну розтрату 54 млн грн.

 

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

 

НАБУ відкинуло звинувачення Міністерства юстиції в тому, що обшуки проводили без санкції суду і що оперативники Антикорупційного бюро припустилися низки порушень.

 

"Невідкладність слідчої дії була обумовлена оперативною інформацією про ризик знищення документів, які мали бути надані Мін'юстом в рамках розслідування детективами НАБУ кримінального провадження. Доступ до зазначених матеріалів детективам НАБУ санкціоновано 23 листопада 2017 року слідчим суддею Солом’янського районного суду міста Києва. Згідно з цією ухвалою, Мін'юст був зобов’язаний надати запитувані відомості до Національного бюро. Проте ввечері 7 грудня детективи отримали оперативну інформацію про те, що частина запитуваних документів знищується. Внаслідок обшуку ця інформація підтвердилась, залишки документів вилучено", – поінформували в НАБУ.

 

Що ж до конкретного нинішнього обшуку, то НАБУ визнало, що санкції суду не було – але й не вимагалося. Бюро покликається на ч.3 ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України, котру детективи використали "з метою врятування майна, яке може мати ознаки речових доказів". (Стаття 233 КПК дозволяє слідчим і прокурорам "до постановлення ухвали слідчого судді" увійти до житла чи іншого володіння особи, і "лише у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину").

 

НАБУ також інформує, що 8 грудня детективи НАБУ провели санкціонований обшук за місцем проживання одного з посадовців Мін'юсту, "під час якого в приватному помешканні вилучено службові документи, які міністерство мало надати НАБУ на виконання ухвали суду". 

 

"Зазначені слідчі дії були законними, обґрунтованими та погодженими з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Наразі детективи НАБУ звертаються до суду для отримання санкції на вилучення віднайдених під час обшуку доказів", – поінформували в НАБУ. 

 

Раніше перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька (Севостьянова) висловила вимогу розслідувати факти незаконного проникнення, обшуку та вилучення документів Мін’юсту, "що може бути розцінено як спроби тиску на відомство".

 

Бернацька повідомила, що співробітники НАБУ прийшовши проводити обшук, "жодних документів, які б підтверджували їхнє право на проникнення у приміщення чи проведення обшуку, не пред’явили".

 

"Ми розцінюємо ці дії як атаку на Міністерство юстиції і спроби тиску на відомство, пов’язані з тим, що багато кримінальних справ, які розслідує Національне антикорупційне бюро України і які розслідуються стосовно представників НАБУ, потребують проведення експертизи Міністерства юстиції", – заявила Бернацька.

 

08.12.2017