Єгора Соболєва зняли з посади голови антикорупційного комітету.

 

Верховна Рада ухвалила постанову про відкликання Єгора Соболєва з посади голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції.

 

Як повідомляє УНІАН, за таку постанову проголосувало 256 народних депутатів.

 

 

Фракції "Самопомочі" та "Батьківщини" не дали жодного голосу на підтримку відкликання Єгора. Рішення пройшло голосами Блоку Петра Порошенка, "Народного фронту", фракцій колишньої Партії реґіонів – "Опозиційного блоку", "Волі народлу" та "Відродження", а також Радикальної партії, котрій нібито пообіцяли пост голови комітету.

 

Як зазначено у пояснювальній записці до проекту постанови, у комітеті з питань запобігання і протидії корупції лише на сьомій сесії ВР VIII скликання "понад три поспіль засідання не відбулися, зокрема 3, 8, 15 та 22 листопада 2017 р., через порушення регламенту Верховної Ради України та Закону України "Про комітети Верховної Ради України" головуючим на засіданнях Соболєвим".

 

"Є й інші численні порушення Соболєвим обов’язків голови комітету, якими він наділений відповідно до закону", – стверджують автори постанови.

 

Метою ухвалення проекту постанови задекларували поновлення задовільної роботи комітету "у законний, прозорий та суспільно відповідальний спосіб".

 

Перед голосуванням, виступаючи з трибуни парламенту, Соболєв заявив, що причина, через котру його звільняють, є в тому, що в Україні нарешті почали працювати антикорупційні закони. "Ми самі стали першими їх виконувати", – сказав він і, зокрема, зазначив, що народні депутати тепер мають заповнювати електронні декларації.

 

Крім того, парламентарій зазначив, що почало працювати законодавство про Національне антикорупційне бюро. "Не щодо одного народного депутата почалося розслідування і тривають розслідування – за статтею щодо незаконного збагачення, за іншими антикорупційними статтями", – сказав він.

 

"Наше з вами законодавство веде до того, що керівництво держави, Президент України, лідери ключових політичних сил більше не почуваються недоторканними, більше не почуваються над законом. І це головна причина мого звільнення", – зазначив Соболєв.

 

Єгор назвав закинуті йому звинувачення формальними, запевнивши, що всі засідання комітету були відкритими, а їхні стенограми опубліковані.

 

07.12.2017