МЗС: Надання Україні зброї буде підтвердженням Будапештському меморандуму.

 

Міністерство закордонних справ заявило, що Україна продовжує поважно сприймати Будапештський меморандум. МЗС закликало надати українській армії озброєння для підтвердження цього документа.

 

Про це йдеться у заяві МЗС, поширеній з нагоди 14-ї річниці підписання Будапештського меморандуму. Нагадаємо, цей документ підписали 5 грудня 1994 року в Угорщині Леонід Кучма, Білл Клінтон, Джон Мейджор, Боріс Єльцин.

 

"Україна високо цінує дії США, Великої Британії та Франції, які реально підтверджують підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, засуджують протиправні дії російської сторони, вживають заходів у відповідь на агресію РФ проти України. Ми впевнені, що посилення політичної підтримки практичною допомогою з укріплення обороноздатності України шляхом надання летальної зброї повинно стати ефективною відповіддю на зростаючу безпекову загрозу з боку РФ", – зазначили в МЗС.

 

"Це засвідчить повну відданість держав-підписантів Будапештського меморандуму взятим зобов’язанням та зміцнюватиме архітектуру європейської безпеки, невід’ємним елементом якої є меморандум", – наполягають у зовнішньополітичному відомстві.

 

"Україна продовжує розглядати Будапештський меморандум як важливий міжнародний політико-правовий інструмент забезпечення безпеки України з боку США, Великої Британії, а також Франції та КНР і вимагає від Росії повною мірою дотримуватися зобов’язань", – підсумовано у заяві.

 

06.12.2017