Порошенко заступився за телеканал NewsOne.

 

Президент України Петро Порошенко розкритикував блокування телеканалу NewsOne, котре розпочалося в неділю якраз по завершенні трансляції акції з вимогою "народного імпічменту" голови держави.

 

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Будь-який тиск на засоби масової інформації, а тим більше їхнє блокування, – неприпустимі", – заявив Президент.

 

Водночас він розкритикував діяльність мас-медій у наративі російської пропаґанди.

 

"Так само неприпустимими є спроби виправдовувати дії країни-агресора проти України, підігрування російській пропаґанді, в тому числі і в таких питаннях, як оцінка Революції гідності. Часом такі дії є реакцією на бездіяльність тих органів, які повинні оперативно реагувати", – трактує Петро Порошенко.

 

"Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має ефективніше здійснювати регулювання медіа-простору", – заявив голова держави.

 

Як повідомило видання "Детектор медіа", в неділю, 3 грудня, телеканал NewsOne оголосив про те, що невідомі особи розвантажили мішки біля офісу каналу у Києві й почали ними блокувати в’їзд до каналу. Телеканал пов’язав такі дії з трансляцією маршу на підтримку "народного імпічменту" Президента України Петра Порошенка, зорганізованого прибічниками Міхеїла Саакашвілі.

 

Згодом активісти заявили, що їх не влаштовують висловлювання народного депутата, власника телеканалу Євгена Мураєва і політика каналу, та наголосили, що акція має мирний характер. Акурат перед тим Мураєв сказав про Революцію гідності як про "державний переворот".

 

Учасники блокування заявили, що власник телеканалу мусить "покаятися за сепаратистські висловлювання", а також виступили з закликом звільнити "найватніших" ведучих, змінити редакційну політику каналу з "ватної прокремлівської" на "патріотичну проукраїнську".

 

Між тим, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення теж розкритикувала блокування NewsOne і підтримала позицію Президента щодо потреби регулювати медіа-простір.

 

"Національна рада, яка послідовно відстоює позиції дотримання принципів свободи слова і журналістських стандартів, вважає, що блокування роботи вітчизняних медіа і будь-які інші перешкоджання діяльності законослухняних ЗМІ в Україні є неприпустимими", – йдеться у повідомленні.

 

Відтак, Нацрада мусить мати "ефективні механізми реагування на виклики, що постають у медійній сфері". "Для того, щоб дії регуляторного органу були адекватними сучасним загрозам, повноваження Національної ради повинні бути посилені. Це дасть змогу оперативно регулювати інформаційний простір і не допускати жодних безкарних заяв або будь-якої інформаційної політики, що заперечує територіальну цілісність України або піддає сумніву такі визначні події, як Революція гідності", – йдеться у повідомленні.

 

04.12.2017