Клімкін: Пам'ятник у Грушовичах має стати символом примирення.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав поляків не політизувати історичних стосунків між двома державами, а трактувати їх у вимірі людської поваги до свого минулого.

 

Про це Клімкін сказав у зверненні, викладеному на своїй приватній youtube-сторінці.

 

"Примирення має бути щодо людей. Це вияв християнської поваги до тих, хто мав свої емоції, своє натхнення, свої мрії і йшов уперед", – зазначив український міністр.

 

"Наша історія налічує понад тисячу років, і це є спільна історія. Тому маємо дивитися на неї очима істориків, а політично – маємо іти далі. Мусимо мати канал державного спілкування. Маємо говорити", – наголосив пан Павло.

 

Голова зовнішньополітичного відомства сказав, що саме через те він намагається не брати участі в інформаційних перепалках.

 

"Мене дуже часто питать, чому я не реаґую на багато польських заяв щодо нашого історичного минулого. Насправді я вважаю, що зараз якраз є етап, коли політики саме в цьому питанні годують собою телевізор або намагаються годувати Facebook. Нам треба мати відповідальність – відповідальність не тільки щодо українсько-польських відносин, а насамперед щодо нас, щодо українців і поляків. Сенс примирення – це не так політичне примирення, як примирення між людьми. Тому вважаю, що треба говорити не тільки і не стільки про українсько-польські відносини, скільки про міжлюдські відносини, про повагу до людей", – підкреслив міністр.

 

Павло Клімкін запропонував саме під цим ракурсом подивитися на місця пам'яті, котрі спричиняють контраверсію.

 

"Руйнування пам'ятника в Грушовичах – це насправді руйнування поваги не до УПА, а до людей, до українців. І зараз те, що рештки цього пам'ятника вкарбовані в дорогу, – має стати символом. Не неґативним, а в майбутньому, сподіваюся, позитивним символом, після того, як цей пам'ятник буде відновлено", – сказав Клімкін.

 

Міністр вважає, що в Польщі бракує такого підходу до історичного минулого серед політиків. "До речі, я засудив всі акти вандалізму щодо польських пам’ятників в Україні. Щось я не чув або, може, недочув такого засудження з польської сторони", – закинув голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Ми захищаємо і будемо захищати повагу до українців, інакше бути не може. Ніхто і ніколи не виправдовував тих окремих осіб або окремих підрозділів, або їхніх методів щодо цивільного населення. Але ми не засуджували, не засуджуємо і не будемо засуджувати тих, хто боровся і вмирав з Україною в серці", – наголосив міністр.

 

Павло Клімкін сказав у зверненні до поляків, що він часто перечитує промови Івана Павла II і взяв собі за кредо відомі слова Папи – "не бійтеся!". "Не маємо боятися визнавати історичну правду. Але маємо бути відповідальними щодо себе, щодо наших відносин, а насправді ж – щодо людей. Адже примирення – це людське примирення, на основі дуже простих і зрозумілих кожному цінностей – християнських цінностей", – підсумував міністр.

 

04.12.2017