На повідець!

 

Працюючи в пустелі у Саудівській Аравії, науковці з Інституту людської історії та еволюційної антропології імені Макса Планка натрапили на унікальні свідчення ранніх поселень. Понад 1400 зображень, вирізьблених на скелі, демонструють людей і собак на полюванні. Вік зображень вчені оцінюють принаймні у 8000–9000 років.


Сцена полювання: чітко видно два поводки, які з'єднують мисливця та собак справа. Зображення: Maria Guagnin et al. / Journal of Anthropological Archaeology.
 

 

Понад 15 тисяч років тому – дехто каже навіть про 40 тисяч років – люди почали приручати вовків і поступово розводити собак. Яку роль ці тварини відігравали тоді, дотепер залишається загадкою.

 

Проте зображення, які виявили науковці з Інституту імені Макса Планка, вперше кидають світло на життя собак на початку людської історії. Так, на одній частині наскельного малюнка зображена сцена полювання: чоловіки зі стрілами та луками полюють на газелей та антилоп, левів і леопардів, яких оточують собаки. Інші зображення відтворюють те, як собаки вбивають меншу дичину – газелей і кіз. На підставі малюнків науковці можуть дійти висновку про техніку полювання ранніх поселенців.

 

Розкопки доводять, що регіон був заселений ще 10 тисяч років тому. 7–8 тисяч років тому люди тут почали тримати велику рогату худобу. Дослідники припускають, що картини зі сценами полювання походять зі ще більш ранніх часів, тож є старшими, ніж 8 тисяч років. Інші наскельні малюнки, що демонструють стада корів, ймовірно, закінчили пізніше, бо ці зображення частково перекривають сцени полювання. Але при цьому вони мають стилістично подібні ознаки, що дає підстави припустити: різниця у часі їхнього створення невелика.

 

Унікальним є те, що на деяких сценах полювання собаки зображені по повідках. Також зображення повідків були  на давньоєгипетських малюнках, що суттєво молодші. Ймовірно, люди хотіли впевнитися, що цінні собаки з особливо гострим нюхом не пораняться під час полювання. Або ж вони хотіли тримати собак поблизу, щоб захистити себе. Можливо, на повідки брали молодих собак, яких лише хотіли підготувати до полювання.

 

Зображення розповідають не лише про те, як використовували псів. Завдяки їм вчені можуть дійти висновків навіть про породу тварин. Малюнки відображають чотириногих, дуже подібних на сучасних ханаанських собак: у тварин, вирізьблених на скелі, така ж будова тіла, загострені вуха, закручений хвіст і навіть характерні плями на хутрі.

 


An die Leine!
Max-Planck-Gesellschaft
, 24.11.2017
Зреферувала Соломія Кривенко

 

03.12.2017