Філарет: Наша Церква ніколи не повернеться до Московського патріархату.

 

Російська православна церква закликала Українську православну церкву Київського патріархату повернутися до Московського патріархату, але цього ніколи не буде.

 

Про це заявив на прес-конференції предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, повідомляє аґенція УНІАН.

 

Зі слів патріарха, він звернувся з листом до РПЦ, щоб з нього зняли анафему, а відтак це відкрило би шлях до діалогу про примирення, водночас виявилось, що російська Церква до діалогу не готова.

 

"Я звернувся до Московського патріархату і до єпископату про примирення. Ця ініціатива пішла від Московської патріархії, але не прямо з Москви до Києва, а через митрополита закордонної російської Церкви Іларіона", – повідомив Філарет.

 

Зі слів предстоятеля УПЦ КП, російська сторона через Іларіона передала, що собор РПЦ готовий зняти з Філарета анафему, але за умови, що він попросить про це. Йому пояснили, що без такого звернення на соборі не вдасться прийняти рішення про зняття анафеми. "Треба було вирішити питання зняття анафеми, тому що примирення без молитовного єднання неможливе. А для спільної молитви потрібно зняти анафему. Тому було досягнуто домовленості, що це питання буде вирішено на соборі РПЦ", – повідомив Філарет.

 

Предстоятель сподівався, що після зняття анафеми вдасться розпочати діалог із РПЦ про надання автокефалії Київському патріархату. "Натомість собор, скориставшись моїм зверненням, направив його не на примирення, не на вирішення питання автокефалії, а на те, що нібито ми хочемо повернутися у лоно Московського патріархату. Так ось я хочу заявити твердо: ніякого покаяння, що я обрав шлях автокефалії Української православної церкви, не було, нема і не буде ніколи. Тому що Бог дав нам державу, і в державі має бути незалежна православна Церква. Це аксіома. Цим шляхом пройшли всі православні Церкви, в тому числі й російська, яка після утворення великого московського князівства відокремилась від Київської митрополії у Московську", – сказав патріарх.

 

Коментуючи підсумки архієрейського собору РПЦ, патріарх Київський та всієї Руси-України назвав неправдою твердження, нібито центр УПЦ Московського патріархату перенесли до Києва.

 

"Зверну вашу увагу на ті постанови собору, які стосуються УПЦ МП. Там є один пункт, який має важливе значення, – що центром цієї Церкви є не Москва, а Київ. Так ось, нехай всі знають, що це неправда. Це черговий обман не лише єпископату української Церкви та віруючих, а взагалі громадськості. Ніякого центру цієї Церкви у Києві немає, він розташований у Москві. Де сидить від патріарха Кирила митрополит Онуфрій – у Києві чи в Москві? Якщо центр у Києві, то чому він сидить у Москві? А якщо центр тут, чому Москва призначає комісію на переговори з Київським патріархатом у Москві, а не в Києві?" – зазначив предстоятель Київського патріархату.

 

Зі слів патріарха, зміни до статуту УПЦ МП з "перенесенням" центру до Києва покликані ввести в оману український парламент, який зараз обговорює зміни до законопроекту про свободу совісті, де є стаття про визначення офіційних назв Церков за відповідними центрами. "Вони бояться, щоб на цю Церкву не лягла пляма, що це Церква країни-агресора. Вони тепер сказали, що не в Москві центр, а в Києві, щоб цей закон не приймали. Але ми наполягатимемо, щоб цей закон таки прийняли", – наголосив Філарет.

 

02.12.2017