НАБУ розголосило записи розмов аґента із чиновницею ДМС.

 

Національне антикорупційне бюро України оприлюднило записи та відеозйомку розмов аґента НАБУ з першою заступницею голови Державної фіскальної служби України Діною Пімаховою.

 

Згідно з повідомленням бюро, у квітні 2017 року в межах оперативно-розшукової справи НАБУ розпочало спецоперацію з проникнення детектива "до організованого злочинного угруповання у складі чинних та колишніх посадовців Державної міграційної служби України".

 

Опернативні дані правоохоронців свідчили, що ці особи "вимагали та отримували грошові кошти за надання іноземцям громадянства України, посвідок на тимчасове проживання на території України, а також за винагороду пришвидшували виготовлення біометричних паспортів для громадян України".

 

НАБУ виправдовує потребу проведення "спеціального завдання під прикриттям з метою проникнення до складу даної злочинної організації" тим, що "розгалуженість мережі учасників злочинної організації вимагала підвищеної законспірованості". З цією метою бюро використало легенду, за котрою детектив діяв в інтересах іноземної компанії, зацікавленої в офіційному працевлаштуванні в Україні своїх громадян.

 

"27 серпня 2017 року у детектива НАБУ відбулася неформальна зустріч із чиновницею, під час якої детектив НАБУ (за легендою представник іноземної компанії) звернувся за порадою з приводу отримання іноземцем паспорта України. Посадовець ДМСУ не тільки не відхрестилася від цих розмов, а навпаки – сама запропонувала скористатися, за її словами, «єдиною законною схемою», що б дозволила реалізувати намір. А саме: «зробити» іноземцю родичів в Україні шляхом фальсифікації тестів ДНК та отримання відповідного рішення суду – у сукупності цей набір даних є підставою для надання громадянства. Однак цей варіант, за словами чиновниці, буде «дорогим». «Тридцять – це мінімум», – повідомила вона й водночас запевнила: «все зробимо, повір». Чиновниця власноруч того дня передала список документів, потрібних для реалізації наміру", – коментує НАБУ.

 

Під час зустрічі 7 вересня чиновниця ніби ще раз підтвердила озвучену суму й уточнила, що йдеться про 30 тисяч доларів США. Водночас коли на початку жовтня детектив Національного бюро приніс пакет документів, котрі обумовлювали раніше, чиновниця вже, "ймовірно, будучи обізнаною про особистість детектива під прикриттям та його належність до НАБУ", відмовилася їх прийняти.

 

Бюро повідомляє, що до того моменту "була встановлена схема розгалуженої злочинної діяльності щодо надання послуг міграційного характеру за участі інших посадовців ДМСУ, територіальних підрозділів та фізичних осіб-посередників" і "перший заступник голови ДМСУ у зазначеній організації відігравала одну з ключових ролей".

 

Наприкінці листопада перша заступниця розпочала інтенсивно контактувати з аґентом, поки 29 листопада під час передачі грошей детектива, який працював під прикриттям, затримали працівники СБУ та прокурори ГПУ.

 

"З огляду на суспільний резонанс, наводимо фрагменти розсекречених аудіо- та відеоматеріалів, отриманих в рамках проведення негласних слідчих дій... Зазначимо, що документування відбувалося під наглядом прокурорів САП в межах оперативно-розшукової справи на підставі ухвали слідчого судді та згідно з Законом «Про оперативно-розшукову діяльність»", – прокоментували в НАБУ.

 

01.12.2017