Луценко назвав провокацією операцію НАБУ проти чиновниці ДФС.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що операція Національного антикорупційного бюро України проти заступниці голови Державної міґраційної служби є провокацією, адже працівники державних правоохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику приймати гроші за завідомо незаконне рішення.

 

Про це Луценко заявив на прес-конференції, коментуючи історію з першим заступником голови ДМС Діною Пімаховою, повідомляє Укрінформ.

 

“Працівники НАБУ запропонували працівнику ДМС легалізувати одного іранського громадянина і не отримали при цьому від неї ніяких сигналів, але вчора вийшли і пробували дати їй 15 тисяч доларів, при чому були затримані. Чому ми це зробили? На моє глибоке переконання, працівники державних правохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику прийняти завідомо незаконне рішення і очікувати, яку суму він за це назве. Це чиста провокація”, — сказав Луценко.

 

Генпрокурор повідомив, що аґентові НАБУ у четвер оголосять підозру, водночас його не братимуть під варту.

 

"Він перебуває у слідстві. Сьогодні йому буде пред'явлено підозру. Але враховуючи запевнення керівників САП і НАБУ, слідство може прийняти рішення про необрання йому запобіжного заходу. Враховуючи, що це працівники правоохоронних органів і їх керівники запевняють у повній готовності до співпраці, я вважаю, що це — нормальна ситуація", — сказав Луценко.

 

При цьому він заперечив чутки про затримання в рамках цієї операції інших співробітників НАБУ. З його слів, 29 листопада затримали лише одного аґента бюро. "Розмови про те, що хтось їх захопив, не відповідають дійсності. Вчора був затриманий лише один аґент НАБУ, який давав свідчення всю ніч і зараз продовжує це робити. Ми маємо право утримувати його протягом відведеного законом часу. Інших ніяких затримань не було і не планувалось", — наголосив генпрокурор.

 

Водночас Луценко зауважив, що, вивчаючи нинішню ситуацію із затриманням співробітника НАБУ, "з подивом дізнався, що агенти НАБУ, штатні негласні співробітники, всупереч закону не були допущені до конкурсу і всупереч закону допущені до секретної інформації і читають при цьому секретні дані, що носять гриф секретності".

 

"Я на це вказував керівництву НАБУ. Ми всі вірили, що ці працівники пройшли через всі конкурси, але виявилось, що зовсім ні. Десятки з них працюють як негласні співробітники, отримують зарплати, проводять відповідні оперативні наради, допущені до різних секретних документів всупереч закону. І це проблема", — вважає генпрокурор.

 

29 листопада оперативники СБУ під керівництвом прокурорів ГПУ затримали детектива НАБУ, якому інкримінують провокацію хабара першому заступнику голови Державної міграційної служби України Діні Пімаховій.

 

У НАБУ стверджують, що ГПУ та СБУ незаконно втрутилися у спецоперацію Нацбюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі, використавши інформацію, яка стала їм відома у процесі прослуховування телефонних номерів у межах розслідувань НАБУ, розкрили цю інформацію Пімаховій і завербували її для кримінального переслідування працівників Нацбюро.

 

Згідно з інформацією НАБУ, наразі планують затримання та арешти ще трьох детективів бюро під прикриттям, керівника другого підрозділу детективів, а також керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

Зранку у четвер Холодницький та Ситник вирушили до ГПУ, їхня зустріч із генеральним прокурором тривала майже дві години. Ситник повідомив журналістам, що за результатами зустрічі у Генпрокуратурі "ніхто затриманий не буде, під вартою працівників НАБУ не буде".

 

30.11.2017